Site icon International Journalists

Kayyım haberi yapan 9 gazeteci gözaltına alındı

Diyarbakır, Mardin ve Van belediyelerine kayyım atanmasını, bu atamaların protesto edilmesini ve protestoların polis şiddetiyle dağıtılmaya çalışılmasını haber yapan 9 gazeteci gözaltına alındı. Protestolar polis tarafından göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile dağıtılmıştı.

Mezopotamya Ajansı’nın Kürtçe editörü Ziyan Karahan 19 Ağustos 2019’da evinde gözaltına alındı. 22 Ağustos’ta serbest bırakıldı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre bir sonraki gün Mardin’deki protestoları haberleştiren 5 gazeteci polis tarafından gözaltına alındı. Mardin’de yer alan protestolarda gözaltına alınan gazetecilerin kimlikleri Mezopotamya tarafından saptandı; Mezopotamya muhabirleri Ahmet Kanbal ve Mehmet Şah Oruç, Jin Haber Ajansı muhabiri Rojda Aydın ve serbest gazeteci Nurcan Yalçın ve Halime Parlak.

Beş gazeteci gözaltına alınırken polis protestoları göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile dağıttı.  23 Ağustos’ta Mardin’de gözaltında bulunan beş gazetecinin gözaltı süreleri dört gün daha uzatıldı.  Mezopotamya Haber Ajansı savcının aynı zamanda geriye dönük gazetecilik faaliyetlerini de sorguladığını aktardı.  26 Ağustos’ta beş gazeteci serbest bırakıldı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine kayyım atanmasının akabinde ev baskınlarıyla gazeteci Yelda Çiçek’in de içlerinde bulunduğu birçok insan gözaltına alındı. Çiçek, 21 Ağustos’ta serbest bırakıldı.

İstanbul’da da 22 Ağustos Akşamı Özgür Gelecek muhabiri Taylan Özgür Öztaş İstanbul protestolarına katıldığı gerekçesiyle ev baskını sonrası gözaltına alındı.

Aynı günün erken saatlerinde Etkin Haber Ajansı (ETHA) muhabiri Tunahan Turhan sabıka kaydı sorgusu sonrası İstanbul, Kadıköy’de kayyım atamalarına karşı protesto gösterilerine haber hazırlamaktan polis tarafından gözaltına alındı.  Öztaş ve Turhan 23 Ağustos günü hâkim karşısına çıkarıldı. İki gazeteci de şartlı tahliye edildi.

Exit mobile version