Site icon International Journalists

‘Kaşıkçı emri prensten’

Kaybolan gazeteci Cemal Kaşıkçı’ya ‘tuzak kurulması’ talimatını Suudi Arabistan prensi Selman’ın verdiği iddia edildi. Kaşıkçı’nın kardeşi ve eşinin Cidde’de öldürüldüğü öne sürüldü. Soruşturmayı yürüten polis ekiplerinin konsolosluğun kanalizasyonunda delil bulduğu iddia edildi.

İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na 2 Ekim’de girdikten sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı hakkında Washington Post’tan (WP) önemli bir iddia daha geldi. Kaşıkçı’nın yazılarını yayımlayan WP, gazetecinin tuzak kurularak tutuklanması talimatının Veliaht Prens Muhammed bin Selman tarafından verildiğini iddia etti. WP önceki gün ABD istihbarat elemanlarının Suudi yetkililer arasındaki görüşmeleri takip ederken Kaşıkçı’ya tuzak kurularak Riyad’a getirilmesi içerikli konuşmaları tespit ettiklerini haberleştirmişti. Gazetenin, istihbarata yakın bir kaynağa dayandırdığı haberinde de söz konusu tuzak talimatının Veliaht Prens’ten gittiği iddia edildi. Riyad davetinin Kaşıkçı’ya da gittiği ancak gazetecenin bir arkadaşıyla konuşmasında, “Riyad yönetimine asla güvenilmeyeceğini söylediği” öne sürüldü.

New York Times gazetesi ise Kaşıkçı’nın kaybolduğu gün Türkiye’ye gelen 15 Suudi yetkilinin isim ve fotoğraflarının Türk basınında yer almasının iki tarafın krizi aşmasını zorlaştırdığı yorumunda bulundu. Washington Post gazetesine bilgi veren bazı Türk yetkililere göre de, Suudi Arabistan, Suudi yetkililerin isimlerinin basına sızdırılmasının ardından soruşturmada işbirliğinde geri adım attı. Türk yetkili Suudilerin süreci geciktirdiğini ve soruşturma ekibinin girişine izin vermediğini savundu. Gazeteye konuşan Türk yetkili, Suudilerin kendilerine “Burada soruşturma yapamazsınız. Çay içersiniz biz de size etrafı gösteririz” dediğini aktardı.

Lübnan merkezli Al Diyar gazetesinden Kaşıkçı’nın ailesiyle ilgili dikkat çekici bir iddia geldi. Buna göre, Cemal Kaşıkçı’nın kardeşi Ahmet Kaşıkçı ve eşi, Cidde’de bulunan evlerinde önceki gece maskeli kişiler tarafından kılıçla öldürüldü. Haberde, cinayet sırasında Ahmet Kaşıkçı’nın üç çocuğunun da evde bulundukları belirtildi.

Akıllı saat detayı

Reuters’a konuşan üst düzey iki Türk yetkiliye göre Kaşıkçı’nın Suudi ArabistanKonsolosluğu’na girerken kolunda Apple saati vardı ve saat Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz’e verdiği cep telefonlarından birine bağlıydı. Teknoloji uzmanları, saatin lokasyon bilgisi ve kalp atışı gibi verileri sağlayabileceği ancak saat üzerinden ne gibi bilgilerin elde edilebileceği saatin internete bağlı olup olmadığına ve saatin cep telefonuyla ne kadar senkronize olduğuna bağlı.

Ertelendi iddiası

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Suudi yetkililere başkonsoloslukta kan kalıntılarıyla kimyasal tepkimeye giren “luminol” adlı kimyasal madde ve kızılötesi ışık kullanarak inceleme yapacağını bildirdi. İddiaya göre Suudi yetkililer bunun üzerine incelemenin ertelenmesini istedi.

Exit mobile version