Site icon International Journalists

“Kadın gazetecilere gözaltında ajanlık dayatması”

Türkiye’de gazetecilere yönelik baskılar her geçen gün artıyor. Gözaltılar, haber takibini engelle derken, bu kez muhalif kadın gazetecilere ajanlık dayatması yapıldı.
Diyarbakır’da yaşayan Jinnews muhabirleri Durket Süren ile Nurcan Yalçın, farklı tarihlerde gözaltına alındı. Anlatımlarına göre, gözaltında polisler kendilerine ajanlık dayatmasında bulundu. İki gazeteci kabul etmedi ve serbest bırakıldı. Bu kez telefonlarından aranarak tehdit edildiler.
İki kadın gazeteci yaşadıkları nedeniyle İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’ne başvurdu. Dernek binasında basın toplantısı düzenlendi.
Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre çok sayıda gazeteci de destek için toplantıdaydı. İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, gözaltında ajanlık dayatması yapılması yüzünden son zamanlarda derneklerine çok sayıda başvuru yapıldığını, bu durumun neredeyse rutin bir uygulamaya dönüştüğünü hatırlattı.
Bilici, basına ve özellikle kadın gazetecilere yönelik ajanlık dayatmasında bulunanların ciddi bir hak ihlali içerisinde olduklarını vurguladı. Jinnews muhabiri Durken Süren, 1 Mart’ta haber takibine gittiği Diyarbakır’ın Lice ilçesinde gözaltına alındı, ardından çıkarıldığı mahkemece ‘denetimli serbestlik’ ile serbest bırakıldı.
Gazeteci Süren, İHD’deki basın toplantısında yaşadıklarını anlattı. Gözaltında iken “sohbet” adı altında ajanlık teklifine maruz kaldığını, serbest bırakıldıktan sonra ise farklı tarihlerde kendisini telefonla aramaya devam eden polislerin ajanlık dayatmasına devam ettiğini belirtti.
Durken Süren, arayan kişilerle ilgili şunları anlattı:

“Beni arayan kişiler kendilerini İçişleri Bakanlığı’nda çalışan görevliler olarak tanıttılar. ‘Biz halkın nabzını senden öğrenmek istiyoruz’ gibi ifadeler kullandılar. Onlarla konuşmak istemediğimi söylemem üzerine kendisini ‘Cihan’ olarak tanıtan kişi benimle sesini yükseltilerek konuştu. ‘Senin nerede çalıştığını biliyoruz. Sen Kandil’den talimat alıyorsun?’ gibi suçlamalarda bulundu. ‘Sen bize yardımcı olursan biz de sana yardımcı oluruz’ dediler. Ben onlara ‘Gözaltındaki ifadelerim dışında sizinle paylaşacak bir bilgim yok’ dedim, ama buna rağmen hala aranıyorum.”

Jinnews muhabiri Nurcan Yalçın da, mesleğini güvenli bir şekilde yapamadığına dikkat çekti. Yalçın’ın anlatımlarına göre, 4 Mayıs’ta gözaltındayken polislerin kendisini de “sohbet” bahanesiyle yalnız bir odaya aldığını ve kendisine ajanlık teklif edildiğini söyledi. Yalçın, “Biz gazeteciyiz ve gazetecilik suç değildir. Biz mesleğimizi yapıyoruz” dedi.
Her iki gazeteci konuyla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı’na giderek suç duyurusunda bulunacaklarını duyurdu.
Kaynak: Ahval News
Exit mobile version