SUSANNE KÖHLER / GERHARD KELLER / WAHRHEITSKÄMPFER
Gazeteciler belirli risklerle karşı karşıya. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) geçtiğimiz yıl çok sayıda cinayet, fiziksel saldırı ve yerel engeller, cinsiyetçi ve fiziksel saldırılar, şiddet tehditleri ve sindirme olayları kaydetti.
CFWIJ, 2020 yılında, 2019’daki 291 vakaya kıyasla dünya çapında kadın gazetecilere yönelik 716 tehdit tespit etti.
Tehdidin bir diğer yönü ise ürkütücü online- troller, işyerinde sözlü ve fi ziksel taciz. Devlet ayrıca yasal taciz, keyfi tutuklamalar ve sınır dışı edilmeler yoluyla kadınların hayatını ve çalışmasını zorlaştırıyor. Yüzlerce kadın gazeteci şu anda cezaevlerinde ve bazıları tutuklu oldukları sırada işkence gördüklerini
bildirdi. Ve 2021 yılında kötü bir başlangıç gerçekleşti: Ocak ayından Şubat ayına kadar, CFWIJ tarafından kaydedilen vaka sayısı % 30’un üzerinde artarak 97’ye yükseldi.
Türkiye, İran, Çin ve Suudi Arabistan en çok kadın gazetecinin cezaevine girdiği ülkeler. Başka bir sıcak nokta ise Belarus: Sahte seçimlerden sonra protestoları haber yapan 20’den fazla gazeteci hapse atıldı.
Bu yılki Kadınlar Günü için WAHRHEITSKÄMPFER (Hakikat Savaşçısı) sanat projemiz, CFWIJ ile birlikte şu anda Türkiye’de tutuklu bulunan 7 cesur gazeteciyi onurlandırdı. Cezaevindeki 29 kadın gazetecinin portresini bir araya getiren bir poster de yayınladık. www.wahrheitskaempfer.de adresindeki web sitemizdeki uygulamalı kampanyada, söz konusu hapishanedeki kadın gazetecilere mektup gönderilmesi ve dayanışma çağrısı yapılıyor.
Örneğin dünyanın en uzun tutuklu Kürt gazetecisi Hatice Duman’a. 2003 yılında küçük oğluyla birlikte tutuklandı. Türk yetkililer o sırada 29 yaşında olan gazeteciyi yasaklanmış bir komünist parti propagandası yapmakla suçladı. Diğer iddialar: Sahte kimlik belgeleri, çalıntı silahlar ve banka soygunu. Duman, müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
Belarus muhabiri Katsiaryna Barysevich, Kasım 2020’den beri Minsk’teki KGB tutukevinde bulunuyor. Hükümeti eleştiren bir gösteride dövülerek öldürülen Raman Bandarenka cinayetini haber yapmıştı.
Philippina Maria Ressa, 100’den fazla gazeteci ile RAPPLER haber platformunun kurucu ortağı. Yaklaşık yirmi yıldır CNN’in baş araştırmacı muhabiriydi. Birkaç kez tutuklandı ve kefaletle serbest bırakıldı. 2020’de Ressa bir “siber hakaret” davasından suçlu bulundu. Ressa, Başkan Duterte’yi, “uyuşturucuyla savaşını” ve kanun koyucu adalet çağrısını eleştiriyor. Sosyal medyada nefret dolu saldırılar onu düzenli olarak vuruyor.
Bu arada WAHRHEITSKÄMPFER e. V., Belarus ve Ukrayna’da insan haklarının korunmasına adanmış olan “Libereco – İnsan Hakları için Ortaklık” STK’sına, “Araştırma Ağı” na, Filipin gazeteciler sendikası NUJP’ye ve Shahit veri tabanına ki bu veri tabanı, Çin Sincan’da tehdit altındaki Uygurlar konusunda uzmanlaşmış uluslararası 45 sanatçı ile ağını daha da genişletiyor. Gün geçtikçe daha fazla sayıda sanatçı bize portre gönderiyor. Basın Özgürlüğü Anıtımız, 400’ün üzerinde portre içeriyor.
Siz de projemizin bir parçası olabilirsiniz.