Site icon International Journalists

Journalist POST Üçüncü Sayısı Yayında

Derneğimiz International Journalists Association e.V. tarafından hazırlanan Journalist POST dergisinin 3. sayısı da yine dopdolu. Türkçe, İngilizce ve Almanca hazırlanan dergimizin PDF ve kağıt baskılarını 20 Ekim 2021 Frankfurt Kitap Fuarında sizlerle buluşturacağız.

Journalist POST dergisi 3. sayısını 2 Kasım ‘Dünya Gazetecilere Karşı İşlenen Suçlarla Mücadele Günü’ özelinde, ana konu olarak öldürülen, işkence gören ve bu suçların önlenmesi için çalışan meslek kurumlarına ayırdık.

Carlos Latuff Journalist POST için çizdi

Gazetecilik yapmanın suç olarak görüldüğü Türkiye’den 20 gazeteci, mesleklerini yaşarken karşılaştıkları güçlükleri Journalist POST için aktardılar. Bu dosyayı Turkey Turibunal’e katılarak yaşadıkları işkenceleri anlatan gazetecilerle ve Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Başkanı Dicle Müftüoğlu’nun özel yazısı ile destekledik. İletişim Profesörü Vedat Demir, Erdoğan Dönemini akademik bir gözle inceledi, Basın hukuku uzmanı, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nin (MLSA) Eş-Direktörü Veysel Ok gazetecilerin maruz kaldığı hukuki ihlalleri gözler önüne serdi. Brezilya’dan Carlos Latuff durumu bir özel çizimle özetledi.

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Avrupa ve Orta Asya Program Koordinatörü Gulnoza Said ile özel röportaj yaptık ve yoğunlaştıkları ülkelerdeki genel durumu yazdık. CPJ’ye ilaveten, DJU, Wahrheitskâmpfer ve RSF gibi kurumların raporlarını araştırarak öldürülen gazetecilere ait bir dosya hazırladık.

Ayrıca organize suçlarla ilgili yaptığı çalışmalarla adını duyuran ve bu sebeple 3 ay kadar önce öldürülen Hollandalı Gazeteci Peter R De Vries’ın hikayesini özel olarak çalıştık. Ülkeyi terk ettikleri halde halen tehditlere ve saldırılara maruz kalan (başta Avrupa ülkeleri) gazetecilerin durumunu da ayrı bir dosya ile ele aldık.

Türkiye dışında benzer şekilde gazetecilik yapmanın her geçen gün zorlaştığı ülkeleri, o ülkelerden gazeteciler kaleme aldı. Bu ülkelerden Afganistan için iki dosya var. Biri kadın gazeteciler özelinde, mülteci duruma düşen Shabnam Dawran’a ait. Diğer yazı Hamidullah Sadık’tan.

Belarus’daki son durumu Gazeteciler Federasyonu Başkanı Boris Goretskiy yazdı. Sanatçılardan oluşan Wahrheitskâmpfer derneği de Belaruslu gazetecilerin portresini özel bir çalışma ile sundu.

Sunday Times ve Daily Maverick’te yardımcı editör ve köşe yazarı olarak çalışmış olan Güney Afrikalı gazeteci Ranjeni Munusamy, Brezilya’dan ‘İnsani Gazetecilik ve Medya Müdahaleleri Çalışma Grubunun başkanlığını yürüten Cilene Victor, Mısır’da tutuklanma tecrübesi de yaşamış ve “Gazetecilik suç değildir” akımını başlatan ekibin içeri sinde yer alan olan gazeteci Hadeer Mekawy, Ukrayna Bağımsız Medya Sendikası Başkanı Serhiy Şturhetskiy özel dosyalar ile sizlerle buluşuyor.

Almanya’dan iki önemli kurum Dünya ve Türkiye kadar Almanya için gazetecilerin yaşadığı zorlukları anlattılar. DJU’nun başkan yardımcısı olan ve ayrıca FG Medien yönetim kurulu üyesi Gazeteci Peter Freitag, Gesellschaft Für Bedrohte Volker Kurumu Orta Doğu Uzmanı Dr. Kamal Sido’nun yazıları Journalist POST dergisi 3. Sayısında.

Not: Dergimizin basılı nüshalarına 20-24 Ekim 2021 tarihlerinde Frankfurt Kitap Fuarında, 3.1 Salon F97 Numarada bulunacak standımızdan ve contact@internationaljournalists.org adresine göndereceğiniz adres dergi talep bilgisi ile ulaşabileceksiniz.

https://youtu.be/ihz7pAlMFTI

Exit mobile version