Site icon International Journalists

Journalist Post Dergisi’ne uluslararası meslek örgütlerinden büyük destek

Basın özgürlüğü için 3 dilde yayın yapan Journalist Post dergisinin yazar ve editörlerinin fişlenmesine uluslararası basın meslek örgütlerinin tepkisi sürüyor. Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi (ECPMF), Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) ve İtalya merkezli düşünce kuruluşu OBC Transeuropa ortak bir açıklama ile yapılan fişlemeyi kınadı. Almanya’nın en büyük gazetecilik derneği DJU de Journalist Post dergisini mentionlayarak ortak açıklamaya destek verdi.

Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), bağımsız gazetecileri ve sendikacıları sindirmeye yönelik fişleme girişimini kınayarak Medya Özgürlüğü Hızlı Müdahalesinin (MFRR) ortak kuruluşlarına katıldı. EFJ, Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafından yazıları nedeniyle yasa dışı fişlemeye maruz kalan yirmi gazeteciyle dayanışma mesajında bulundu.  

Mezopotamya Haber Ajansı (MA), 5 Eylül’de Emniyet Genel Müdürlüğü’nün (EGM), sürgünde yaşayan gazetecilerin periyodik olarak yayınladığı Journalist Post dergisinde yazılarıyla ilgili olarak 20 gazeteciyi fişlediğini açıkladı. Fişlemeyi içeren gizli belge, MA genel yayın yönetmeni Dicle Müftüoğlu’nun terör suçlamasıyla yargılandığı davada ortaya çıktı.

Journalist post dergisinin 2020’den bu yana, dünya çapında ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü için dayanışma kampanyasının bir parçası olarak dört sayısı yayınlandı. 32 Farklı ülkeden gazeteci ve akademisyenlerin Türkçe, İngilizce ve Almanca olarak kaleme aldığı 74 makale, söyleşi, haber ve analize yer verildi.

Listede derginin yönetiminde yer alan ya da dergiye katkıda bulunan gazetecilerin isimleri, kimlik numaraları, pozisyonları ve Ulusal Yargı Ağı’nda (UYAP) kimlik numaralarıyla giriş yapıp yapmadıkları yer alıyor.

Listede yer alan gazeteciler: Engin Sağ, Şemsi Açıkgöz, Mustafa Kılıç, Yüksek Durgut, Ramiz Kılıçarslan, Necdet Çelik, Hasan Küçük, İsmail Muhammet Sağıroğlu, Enes Cansever, Basri Doğan, Türkmen Terzi, Vedat Demir, Rabia Yavuz Türe, Yunus Erdoğdu, Naciye Nur Kılıç, Erkan Pehlivan , Erkin Emet, Dicle Müftüoğlu, Dicle Fırat (Gazeteciler Cemiyeti DFG Eş Başkanı), Mustafa Kuleli (Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Sekreteri ve EFJ Başkan Yardımcısı) ve Gökhan Durmuş (Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı).

EFJ Başkan Yardımcısı Mustafa Kuleli

20 Gazeteci ile birlikte fişlenen EFJ Başkan Yardımcısı Mustafa Kuleli duruma tepki gösterdi: “Erdoğan rejimi gazeteciliği ve savunuculuğu terörle yan yana getirerek suç saymaya çalışıyor. Bizi korkutmaya çalışıyorlar. Gazetecileri, gazeteciliği ve demokrasiyi savunmaya devam edeceğiz.  Beni kara listeye alan yazımda yazdığım gibi: Türkiye Erdoğan’dan daha büyük. Türkiye halkı sonunda zulüm ve despotizmi yenecektir.”

4 Uluslararası meslek örgütü tarafından yapılan ortak açıklamada; ‘’Türk makamlarını medya özgürlüğü savunucularına yönelik baskılara son vermeye ve listede yer alan gazetecilere yönelik yasal işlemleri durdurmaya çağırıyoruz. 38 gazeteci ve medya çalışanı, işlerini kamu yararına yaptıkları için hala Türk hapishanelerinde parmaklıklar ardında bulunuyor’’ denildi.

Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi (ECPMF)

Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ)

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI)

OBC Transeuropa

Ortak açıklamaya Almanya’nın en büyük gazetecilik derneği DJU da destek verdi. Alman Gazeteciler Birliği yapılan ortak açıklamayı Journalist Post dergisini mentionlayarak sosyal medyada paylaştı.

Exit mobile version