Site icon International Journalists

İyi bir Patreon Kampanyası Hazırlamak İçin 10 Öneri

Geçmişte fiziki ve/veya yaratıcı ürününüzü kitlesel fonlamayla desteklemek istediğinizde Kickstarter ya da Indiegogo gibi sitelerde kampanya açmanız gerekirdi. Bunda hiçbir sorun yok, neticede bu siteler bambaşka türlerden yaratıcı girişimler için kaynak yarattı. Peki ya sürekli bir kitlesel fonlama yaratmak isterseniz ve hayranlarınızın sizi aylık ya da iş başı ödemelerle desteklemesini isterseniz ne yapacaksınız? Drip her şeye açık bir yer hâline gelmediği sürece, Kickstarter gibi platformlar bu tür ödemeler için yetersiz kalıyor.

Patreon‘a girin. Patreon, kitlenizin içerisindeki patron adı verilen kullanıcılardan aylık veya ürettiğiniz iş başına bağış almanızı sağlayan bir platform. Bu platform podcast yapımcıları, Youtube’da program yapanlar, gazeteciler, müzisyenler, sanatçılar ve düzenli üretim yapmakta olan ve karşılığında ödeme almak isteyen herkes için ideal.

Kitlesel fonlama bir Düşler Tarlası değil ve siz de Kevin Costner değilsiniz. Bir kitlesel fonlama kampanyası açmanız illa ki destek alabileceğiniz anlamına gelmiyor. Patreon profili oluştururken bunun başlı başına bir iş olduğunu ve patronlarınızın yatırımları karşılığında kaliteli ürünler bekleyen müşteriler olduklarını unutmamanız gerekiyor. Kitlesel fonlama hayır işi değildir; içinde önemli bir insan faktörü olsa da gerçek bir iştir.

Öyleyse Patreon’da başarılı olmak için yapmanız gerekenleri aşağıya derliyorum.

1. Bir takipçi tabanına sahip olun

Bazılarınız Patreon’daki popüler yaratıcı hesapların her ay binlerce dolar kazandığını görüp hayran kitlelerini Patreon’un yarattığını düşünebilir. Bu türde bir düşünce aslında sizi geriye götürüyor. Patreon işiniz için yalnızca bir mecra; bu mecra var olmayan bir ilgiyi sizin için yaratamaz.

Başarılı bir Patreon kampanyası için elinizde potansiyel patronlarınıza dair bir veri bulunması gerekir, bunun illa ki büyük bir taban olması gerekmiyor ama bir şekilde hâlihazırda size içeriklerinize ulaşabilmek için finansal destekte bulunacağı sözünü vermiş ya da zaten desteklemekte olan kişiler olmalı. Yani aslında Patreon’da bir “kazanan” olma süreci Patreon’a üye olmanızdan çok daha önce başlar. İnsanlar normal olarak Patreon sayfalarında gezinip desteklemek için tanınmayan üreticileri aramazlar. Genellikle zaten tanıdıkları ve takdir ettikleri kişilerin kampanyalarını desteklerler.

Patreon’da işe başlamadan önce, içeriklerinize ayda bir iki dolar da olsa katkı yapmaya istekli insanlar olduğundan emin olun. Aksi hâlde zamanınızı boşa harcamış olacaksınız.

2. Derdinizi az ve öz anlattığınız bir video paylaşın

Takipçilerinizin sizin için cüzdanlarını açmalarının kilit noktası onlarla kişisel bir bağ kurmaktır. Bu tür bir bağı yaratmak için vurucu bir videodan daha doğrudan ve etkili bir yol yok.

Videoyu takipçilerinizin vicdanlarına seslenmek ya da ahlaki veya hayır odaklı bir mesaj için kullanmayın. Böyle bir çağrının esası ne olursa olsun, işe yaramıyor. Videonuzu hazırlarken yatırımcılara yükselişte olan bir fikri tanıttığınızı düşünün, çünkü zaten yaptığınız iş tam olarak bu.

Videonuzda bizzat yer alın. Azimli ve samimi olun. Ödül sisteminin nasıl çalıştığını ve farklı destek katmanlarında hangi patronların ne alacağını açıklayın çünkü bazı takipçileriniz Patreon’un nasıl çalıştığını bilmiyor olabilir. Ayrıca, üç dakikadan uzun bir video yayınlamayın. İnsanların ilgi gösterme süreleri oldukça kısıtlı.

Kimse Hollywood seviyesinde üretilmiş bir video görmeyi beklemiyor. Samimi ve net olmanız, bir de patronların desteklerinin karşılığında ne alacaklarını tam olarak açıklamanız yeterli.

3. Diğer kampanyaları analiz edin

Eğer bir bankadan kredi alarak kaynak yaratmak isteseydiniz diğer kredi başvurularına bakıp neyin işe yarayıp yaramadığını görme şansınız olmazdı. Buna karşılık kitlesel fonlama platformları çok daha şeffaf. Patreon’daki tüm aktif kampanyalara göz atmanız ve kaç patrona sahip olduklarını da görmeniz mümkün. Ayrıca üreticiler her ne kadar kamuya açmak zorunda olmasalar da neredeyse yarısının aylık (ya da üretim başı) kazançlarını görebiliyoruz.

Bu inanılmaz önemli bir bilgi! Başlamadan önce, dersinize çalışın ve alanınızdaki diğer içerik oluşturucuların Patreon kampanyalarını inceleyin. Başarılı kampanyaların hangi ortak özelliklere sahip olduğunu not ederken daha az ilgi çeken kampanyalar arasındaki ortaklıkları da dikkate alın.

Bu kampanya verileri, incelenmeden geçilmeyecek kadar değerli. Bundan yararlanın!

4. Hedef belirleyin

Patreon’da fon hedeflerinizi önceden belirlemeniz gerekmiyor, ama ben kesinlikle tavsiye ediyorum. Bir hedef belirlediğinizde, müşterilerinize belirli bir projeyi tamamlayabileceğinizi veya belirli bir düzeyde finansmana ulaştıktan sonra kampanyayla alakalı bir satın alma işlemi yapacağınızı bildirmiş oluyorsunuz. Bu, hem kullanıcılara işinizi büyütmek istediğinizi göstermeniz hem de size yardım ederlerse ve hedefinize ulaşırsanız ne elde edeceklerini bildirerek daha fazla patronu teşvik etmeniz için bir yöntem.

İstediğiniz kadar hedef belirleyebilirsiniz, ancak aynı anda çok fazla hedef koymamak insanları bilgiye boğmamak açısından önemli. Bir hedefe ulaştıktan sonra, yeni bir tane ayarlamayı düşünün, böylece her zaman önünüzde birkaç hedefiniz olsun. Bu hedefler hem siz hem de destekçileriniz için ilham kaynağı olabilir.

5. Birkaç ödül bağı oluşturun

Mümkün olduğunca geniş kitlelere ulaşmak için 1 ya da 2 dolarlık abonelik seviyesindeki abonelere bir çeşit hediye sunmak iyi bir fikir. Birçok insan aylık ya da üretim başı Patreon desteklerini farklı üreticiler arasında 1’er 2’şer dolar şeklinde dağıtıyor. Sizin bu tür kullanıcıların dikkatini çekmeye ihtiyacınız var.

Ancak yine de daha yüksek miktarlarda katkıda bulunanlar için daha yüksek bir ödül bağı oluşturmanız gerek, zira destekleyicilerinizin küçük de olsa bir kısmı bu kategoriye atlamak isteyecektir.

Önemli olan, hem büyük hem de küçük miktarlarda harcama yapanlara ödüller karşılığında sizi desteklemeleri için çeşitli seçenekler sunmak. Herkese küçük bir şeyler önerin.

6. Patreon kampanyanızı sosyal ağlarda tanıtın

Sosyal medya hesaplarınız var ama bunu Patreon’unuzu tanıtmak için kullanmıyorsanız, yanlış yapıyorsunuz. Sizi tanıyan ve yaptıklarınıza aşina olan kişilerin sizi desteklemesi daha olasıdır. İlk maddede bahsettiğim mevcut takipçilerinizi destek olmaya çağırmak fikrine dönmüş oluyoruz.

Sosyal medya takipçilerinizi kitle fonlaması desteği talepleriyle sıkma konusunda biraz çekingen olabilirsiniz. Yine de yapmaktan çekinmeyin! Aksi takdirde, sahip olabileceğiniz parayı öylece orada bırakmış oluyorsunuz. Ayrıca, kampanyanız gerçekten alışılmışın dışında ve özelse ünlü olabilir, böylece size daha fazla ilgi gösterilir, daha fazla ilgi de daha fazla patron demektir.

7. Ödül önerirken posta masraflarını unutmayın

Havalı ödüller sunmak mükemmel bir şey ancak, ödülü ulaştıracağınız kişiler konusunda dikkatli olmadığınızda bütçenizi gönderim masraflarıyla tüketebilirsiniz. Bu, özellikle çok sayıda denizaşırı destekçiniz varsa geçerli olan bir durum.

Daha düşük destek düzeylerinde sunduğunuz ödüllerin ya dijital olarak ya da basit bir zarf içinde gönderilebilecek bir şey olduğundan emin olun. Yurtdışından size ayda 5 dolar destek sağlayan kişilere paket gönderiyorsanız, iflas bayrağını çekebilirsiniz.

8. Sürekli üretin

Kulağa fazla bilindik gelebilir ama doğru, özellikle de Patreon kampanyanız aylık abonelik sunuyorsa. İçerik üretiminiz azsa ve uzun aralıklarla yayınlıyorsanız kullanıcılar paraları karşılığında yeterince ürün alamadıklarını fark edeceklerdir.

Eğer yılda yalnızca birkaç büyük iş yapmak gibi bir hedefiniz varsa Kickstarter ve Indiegogo muhtemelen sizin için daha uygun olacaktır. Patreon’un kitlesel fonlama modeli sizden düzenli aralıklarla belirli sayıda içerik bekler. Eğer bir roman ya da benzeri bir şey üretme amacındaysanız Kickstarter ve Indiegogo gibi platformlarda Patreon kampanyanıza paralel yürüyen kampanyalar yapabilirsiniz.

9. Patronunuz olmayanlar için de üretmeye devam edin

İşiniz karşılığında Patreon’dan para kazanabiliyorsanız ne güzel. Ama sadece, bütün içeriklerinizi patronlara özel yapmamaya özen gösterin. Destek vermeyen takipçilerinizin sayısını da artırmak ve gelecekte patron olabilecek insanların da işinize ilgi göstermesini sağlamak önemli. Bunu yapmadığınızda her şeyi ödeme duvarının arkasına koymuş olursunuz.

İnsanlara yalnızca ihtiyaçları kadarını sunun ki daha fazlası için takipte kalmayı sürdürsünler.

10. Patronlarınıza kişiselleştirilmiş mesajlar yollayın (Özellikle başlarda)

Patronlarınıza sevildiklerini ve onlara ihtiyaç duyduğunuzu hatırlatmanız her daim işinize yarayacaktır. Kişiselleştirilmiş teşekkür mesajları yollamanız belirli bir seviyede büyüdükten sonra zor olacağından özellikle başlangıç aşamasında yapmanız önemli. Patronlarınız size ilk aşamalarda şans verdiklerini düşünüyor olabilirler, öyleyse neden azıcık çaba sarf edip onlara size olan inançları için teşekkür etmeyesiniz ki?

Patronlarınıza ilk aşamada biraz fazladan sevgi ve ilgi gösterin ki size daha sadık olsunlar.

Son notlar

İyi bir içeriğin kendi kendisini satması hoş olurdu. Ne yazık ki, diğer her işte olduğu gibi Patreon’da da işler bu şekilde yürümüyor. Önemli bir finansman sağlamak istiyorsanız, Patreon kampanyanızı düzenlerken metodolojik ve stratejik olmanız gerek. Kimsenin sevdiği içerik oluşturucuya sırf iyilik olsun diye destek verecek kadar çok parası yok. Müşterilerinize, patronluk karşılığında hem çeşitli faydalar sunmalı hem de işinizin başarısına duygusal olarak yatırım yaptıklarını hissetmelerini sağlamalısınız.

Takipçilerinizin size hiçbir şey borçlu olmadığını unutmayın. Onlar da mücadele ediyorlar! Onların hayatlarını cazip içeriklerle zenginleştirebilirseniz, bir de başarınızda payları olduğunu hissettirirseniz kampanyanız herkes için kârlı bir teklif olur.


Bu içerik daha önce merchantmaverick.com‘da yayınlanmıştır.

Kaynak:NewsLabTurkey

Exit mobile version