Site icon International Journalists

İsveç Gazeteciler Cemiyeti Başkanı: “Nordic Monitor’un kapatılması kabul edilemez”

İsveç ile NATO müzakereleri sırasında Türk hükümetinin İsveç’te sürgünde bulunan gazeteciler tarafından yönetilen Nordic Monitor adlı haber sitesinin kapatılmasını talep ettiği ortaya çıkmış ve Gazeteciler Sendikası Türk hükümetinin İsveç’in NATO üyeliğini, sürgünde bulunan Türk gazetecileri hedef almak için bir baskı aracı olarak kullanma riski konusunda uyarıda bulunmuştu.

İsveç Gazeteciler Sendikası da çıkan haberlere karşılık Nordic Monitor için destek açıklaması yayınladı. İsveç Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ulrika Hyllert, “İsveç’teki medyanın faaliyetlerini durdurmasını talep etmek kesinlikle kabul edilemez. Türk hükümetinin gazetecilere ve medyaya yönelik saldırısı ifade özgürlüğümüze yönelik bir tehdittir” dedi.

Nordic Monitor haber sitesi, gazetecilik faaliyetleri nedeniyle Türkiye’den ayrılmak zorunda kalan Abdullah Bozkurt ve Levent Kenez tarafından 2019 yılında kuruldu. Site, diğer konuların yanı sıra Türk hükümeti hakkında araştırmacı makaleler yayınlayan bir medya kuruluşu.

Mahkeme iade talebini reddetmişti

2020 yılında Levent Kenez’in Türkiye’ye iadesi talep edilmiş, Gazeteciler Sendikası ve diğerleri buna karşı çıkmıştı. Yüksek Mahkeme de Türkiye’nin talebini reddetti. Abdullah Bozkurt 2020 yılında evinin önünde darp edildi ve her iki gazeteci de rejim yanlısı Türk medyası tarafından karalama kampanyalarına maruz kaldı.

Exit mobile version