Site icon International Journalists

International Journalists’ten Bayram Buluşması: Tutuklu Gazeteciler için Özgürlük Çağrısı Yapıldı

International Journalists Association e.V.(Uluslararası Gazeteciler Derneği) Ramazan Bayramı kutlamaları kapsamında; Türkiye’den çıkmak zorunda kalmış gazeteciler ve yurt dışında yaşayan gazeteciler ile ailelerini buluşturdu.

Almanya’nın Frankfurt şehrinde gerçekleştirilen etkinliğe 200’e yakın kişi katıldı. Program süresince, gazeteciler sosyal ve mesleki açıdan birlikte yapabilecekleri projelerin müzakeresini de yapma imkanı buldu.

İbrahim Karayeğen, Yüksel Durgut, Cevheri Güven gibi cezaevi mağduru gazeteciler de yaşadıklarını paylaştı.

Tutuklu Gazeteciler Unutulmadı

Etkinlikte halen cezaevinde bulunan medya mensupları ve onların dışarıda bulunan aileleri ile dayanışma adına yapılabilecek ilave çalışmalar görüşüldü. Ayrıca halen Türkiye’de yaşayan ama mesleğine devam edemeyen gazetecilerin devam eden medya projelerine katılımı adına yurt dışında yaşayan gazetecilerin yapabileceği katkılar için öneriler alındı. Bir araya gelen taraflar gönüllü çalışma grupları oluşturdu.

Program boyunca katılımcı aileler birbirleriyle tanışma imkanı bulurken, benzer programların sürdürülmesi için fikir birliğine varıldı.

IJ Genel Sekreteri Mustafa Kılıç, Ramazan Bayram’ında Tutuklu Gazeteciler İçin Özgürlük Çağrısında Bulundu.

Bayramlaşma programında internet sitemize konuşan International Journalists Derneği Genel Sekreteri Mustafa Kılıç tutuklu gazeteciler ile dayanışmanın önemine dikkat çekti ve sözlerine şöyle devam etti:

“Tutuklu-Mahkum Yüzlerce Arkadaşımız Var”

“Türkiye çok büyük bir sosyal deprem yaşadı. Artçı sarsıntıları da hala devam ediyor. Biz bir yandan hasar tespit çalışması yaparken bir yandan da kurtarabildiğimiz arkadaşlarımızı güvenli bölgelere ulaştırmaya çalışıyoruz. Enkaz altında kalmış (tutuklu-mahkum) hala yüzlerce arkadaşımız var. Cezaevinden çıkanlar da ekonomik ve sosyal ölüme mahkum ediliyor. Yurtdışına çıkabilen bizim gibi mülteci gazeteciler en azından fikir hürriyetine ulaştılar. Bu gruptakiler de henüz ekonomik özgürlüklerini elde edemedi. Buna rağmen mülteci kamplarından, kütüphanelerden, evlerinden yayınlar gerçekleştirerek, gazetecilerin susmayacağını gösteriyor, cesurca gerçekleri haykırıyorlar.

Mustafa Kılıç-International Journalist Derneği Genel Sekreteri

“Susmamaya ve Ses Olmaya Çalışıyoruz”

Bu tip buluşmalarımız, tanışma, kaynaşma, bireysel ve küçük gruplar halinde devam eden yayınlar için dayanışma, sinerji üretme vesilesi oluyor. Kimi dil kursundan çıkar çıkmaz bir arkadaşının yanına koşup ona kamera tutuyor, kimi kamptan kütüphaneye geçip bulabildiği bir bilgisayarda yazı yazıyor veya video montajlıyor. Evinde yer olmadığı için yayın sırasında eşinden çocukları dışarı çıkarmasını isteyen arkadaşlarımız var. Evet imkanlar kısıtlı ama en azından özgürlüğümüz var. Bunun zekatı konuşmak-yazmak. Türkiye’de konuşamayan binlerce, cezaevinde işkence altında yüzlerce arkadaşımız var. Onların bu kadar bile imkanı yok. Bizim bu depremi dünyaya duyurma ve milyonlarca mağdur için yardım çağırma imkanımız var. Susmamaya ve ses olmaya çalışıyoruz. “ açıklaması yaptı.

“Yurtdışında 300’den Fazla Gazeteci İle İrtibat Halindeyiz.”

Daha önceki çalışmalarında da özellikle Avrupa ülkelerinde bulunan ve değişik mecraalarda yayınlar gerçekleştiren yüze yakın gazeteciyi toplantılarla buluşturmayı sağladıklarını belirten Kılıç,  yurtdışında 300’den fazla medya mensubu ile irtibat halinde olduklarını vurguladı.

Programa katılan Bold Medya kurucularından Fatih Akalan da duygularını “Biz büyük bir aileyiz bugün bir kez daha gördüm… Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim… İyi ki varsınız..” şeklinde dile getirildi.

Türkiye dışında ikamet etmekte olan gazetecilerin bir araya gelerek oluşturduğu International Journalists e.V, uluslararası ölçekte, medya çalışanları arasında diyaloğu, dayanışmayı ve mesleki gelişimi sağlamaya yönelik her türlü faaliyetin, düzenleyicisi veya destekleyicisi olmayı hedefliyor.

Kaynak:International Journalists

Exit mobile version