Site icon International Journalists

International Journalists Association e.V Meksika’daki gazeteci cinayetlerini kınadı

İstatistiklere göre, savaşta olmadığı halde en fazla gazetecinin öldürüldüğü ülke Meksika. Uyuşturucu kartellerinin etkin olduğu ve dünyada gazetecilerin can güvenliğinin en az olduğu ülkeler arasında zirvede bulunan Meksika’da basın mensuplarına yönelik cinayetler devam ediyor. Ülkede bu yıl öldürülen gazeteci sayısı en az 11’e yükseldi. Çünkü yetkililer gizlediği için gerçek sayı tam olarak bilinmiyor.

International Journalists Association e.V (IJA) çatısı altında yayımlanan Journalist Post Dergisi, Meksika’daki gazeteci cinayetlerini son sayısında sayfalarına taşımıştı. IJA da yaptığı basın açıklaması ile dünyaya çağrı yaptı ve özellikle Meksikalı yetkilileri gazetecilerin güvenliği konusunda acil tedbirler almaya davet etti. İşte o açıklama.

Meksika’da yaşanan gazeteci cinayetlerine ilişkin basın açıklaması

Geçtiğimiz yıllarda, Meksika’da birçok gazeteci insan hakları ihlallerini, yolsuzlukları haberleştirirken ve sadece mesleklerinin gereğini yaparken hayatını kaybetti. Geçen hafta gazeteciler Luis Enrique Ramirez, Sheila García ve Yessenia Mollinedo’nun öldürülmesi gazetecilerin güvenliğinde çok büyük sorunların yaşandığını ortaya çıkardı.

2021’de Meksika’da günlük ortalama 94 cinayet kaydedildi. Yaklaşık 100 bin kişinin kaybolduğuna inanılıyor. Kayıtlara göre geçen yıl ülkede gazetecilik faaliyetleri nedeniyle 7 gazeteci öldürüldü. Meksika böylece üst üste üçüncü kez gazeteciler için en tehlikeli ülke oldu. Meksika’da gazeteciler uyuşturucu kartellerinin ve yozlaşmış yerel politikacıların hedefindeler.

International Journalists Association e.V, Meksika makamlarını cinayetler için hızlı hesap verilebilirliği sağlamaya ve gazetecilerin güvenliği için tedbir almaya çağırıyor.

Exit mobile version