Site icon International Journalists

İngiltere Wikileaks’in kurucusu Julian Assange’ın ABD’ye iadesine karar verdi

İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel, ABD’nin gizli belgelerini yayımlayan WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ın casus suçlamasıyla Amerika Birleşik Devletleri’ne iade edilmesini onayladı.

Wikileaks yaptığı açıklamada kararı “basın özgürlüğü için acı bir gün” olarak yorumlandı.

İngiltere İçişleri Bakanlığı sözcüsü, İngiliz mahkemelerinin ve yüksek mahkemenin kararları değerlendirilerek Jualian Assange’ın ABD’ye iade edilmesine karar verildiğini ve Assange’ın 14 gün içinde karara itiraz hakkının saklı olduğunu ifade etti.

Sözcü İngiliz mahkemelerinin Assange’ın iadesinin baskıcı, haksız ya da sürecin suistimali olmadığına ve iadenin adil yargılanma ve ifade özgürlüğünü de içine alan insan haklarıyla bağdaşmaz bir durum yaratmadığına hükmettiğini belirtti.

Assange’ın itiraz hakkını kullanarak hukuki savaşın bir süre daha devam etmesi bekleniyor.

Başkent Londra’da bulunan Westminster Sulh Ceza Mahkemesi nisan ayındaki son duruşmasında Assange’ın ABD’ye iadesine hükmetmiş, dosya, siyasi karar için İçişleri Bakanı Priti Patel’e gönderilmişti.

Julian Assange önderliğindeki WikiLeaks organizasyonu 2010 yılında ABD Dışişleri Bakanlığı ve dünya genelindeki ABD büyükelçilikleri arasındaki ayrıntılı yazışmalardan oluşan 250 binden fazla gizli belgeyi yayınlamıştı. WikiLeaks’in yayınladığı belgeler arasında ABD’nin Irak ve Afganistan’da işlediği suçları ispatlayabilecek çok sayıda dokuman da bulunuyordu.

Exit mobile version