Site icon International Journalists

İnfaz yasasına bir tepki de AGİT’ten

AGİT Medya Özgürlüğü Temsilcisi Harlem Désir, infaz yasasına ilişkin yaptığı açıklamada COVID-19’un etkisini devam ettirdiği bu günlerde tüm kaygılara rağmen cezaevinde bulunan gazetecilerin infaz yasasından yararlanamaması konusunda endişe duyduklarını söyledi..

14 Nisan’da Türkiye Büyük Millet Meclisi, hapishanelerin aşırı doluluğu azaltarak koronavirüsten korunmak amacıyla binlerce mahkumun serbest bırakılmasına izin verdi.

Duruşma öncesi tutuklu bulunanlar ile terörizmle ilgili suçlamalardan hüküm giymiş kişiler düzenlemeden hariç tutuldu. Hapisteki gazetecilerin birçoğu bu kategorilere girdiğinden, serbest bırakma önlemi dışında tutuldu ve parmaklıklar ardında kaldı.

Harlem Désir açıklamasında “Türk makamlarının, coronavirüsün yayılmasını önlemenin bir yolu olarak hapishanelerde kalabalığı azaltmak için attığı adımları memnuniyetle karşılasam da, medya profesyonellerinin bu önlemden yararlanamaması karşısında hayal kırıklığına uğradım ve endişeliyim. Gazeteciler çalışmaları ile ilgili olarak cezaevinde tutulmamalı veya terörle ilişkilendirilmemelidir.”ifadelerini kullandı.

“Mevcut koşullarda hapishanelerdeki acil sağlık hizmetlerini düşündüğümde Türk makamlarını gazetecileri bu yeni tedbirlere dahil etmeye ve serbest bırakmaya çağırıyorum ”

Temsilci Desir, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na 20 Mart’ta gönderdiği mektupta, “mevcut koşullarda,tutuklanan gazetecilerin lehine, insani bir karar alınması gerektiğini” vurguladı.

Desir, sağlık veya yaşla ilgili belirli sorunları olan, virüsün bulaşma riskini artıracak birçok hapsedilmiş gazetecinin olduğunu vurguladı.

Exit mobile version