Site icon International Journalists

ABD Kongresi’nde İnsan Hakları İhlallerini Anlattık

ABD Kongresi’nin Tom Lantos İnsan Hakları Komisyonu, 16 Nisan Salı günü Türkiye’deki insan hakları ihlallerini ele aldığı bir oturum düzenledi. Oturumda kapatılan Zaman gazetesinin son Genel Yayın Yönetmeni ve IJA USA Danışma Kurulu Üyesi Abdülhamit Bilici ve eski NBA oyuncusu Enes Kanter Freedom senatörlere Türkiye’deki ağır hak ihlallerini anlattı.

Erdoğan iktidarının basın ve yargı bağımsızlığını yok etmesi, Gülen Hareketi’ni dehümanize etme çalışmaları ve harekete yönelik işlediği sistematik insanlığa karşı suçun masaya yatırıldığı oturum, senatör James McGovern ve Christopher Smith moderatörlüğünde düzenlendi. Tom Lantos İnsan Hakları Komisyonu YouTube kanalından yayınlandı ve tanıklara Türkiye’deki insan hakları ihlallerine açıklık getirmeleri, ABD’nin bugüne kadar verdiği tepkiyi değerlendirmeleri ve Kongre’ye tavsiyelerde bulunmaları için bir platform sağladı.

Özgür basın ve hukukun üstünlüğü olmadan insan haklarının var olamayacağını belirten Abdülhamit Bilici, Erdoğan’ın medyanın %95’ini kontrol altına alırken, NATO üyesi Türkiye’nin Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre 180 ülke arasında 165’inci sırada yer alarak İran ve Çin ile yarışan en kötü gazeteci hapishanesi haline geldiğini vurguladı.

Aktivist Enes Kanter ise ABD Kongresi’nin daha cesur adımlar atması, rejimle mücadelede insan haklarına öncelik verilmesi ve bu konuda daha fazla ses çıkarılması gerektiğini savundu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının Türk hükümeti tarafından uygulanmasını savunmalıdır diyen Kanter, Türkiye, Ekonomi ve Barış Enstitüsü’ne göre Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde 142 ülke arasında 117. sırada, temel haklar açısından 142 ülke arasında 133. sırada, Dünyanın En Güvenli Ülkeleri endeksinde ise 163 ülke arasında 147. sırada yer aldığını ifade etti.

Aynı zamanda oturuma konuk olan Abdülhamit Bilici ve Enes Kanter, 2014’ten beri hücre hapsinde tutulan Hidayet Karaca, %89 engelli ve felçli haliyle cezaevinde yaşam mücadelesi veren fizik öğretmeni Şerife Sulukan,  2013 yılındaki Gezi Parkı protestoları sırasında “Erdoğan hükümetini devirmeye teşebbüs ettiği” iddiasıyla 18 yıl hapis cezasına çarptırılan Can Atalay gibi Erdoğan rejimi mağdurlarını anlattılar.

 

Exit mobile version