Site icon International Journalists

IJA: Tutuklu gazetecilerin bir an önce serbest bırakılması için çağrıda bulunuyoruz!

Türkiye’de medya kuruluşları ve gazetecilere ağır baskı uygulandığı bilinen bir gerçek. Geçmişte pek çok medya kuruluşu Erdoğan iktidarı tarafından kapatılmış, çok sayıda gazeteci cezaevine konulmuştur.

4 Mart 2016 tarihinde hükümet tarafından el konulduktan sonra kapatılan Zaman Gazetesinin Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı, 35 yıllık gazeteci Mehmet Kamış, 27 Kasım 2023 Çarşamba günü polis tarafından gözaltına alındı ve tutuklandı.

Sayın Kamış hakkında 15 Temmuz 2016 tarihli darbe girişiminden sonra pek çok gazeteci gibi yakalama kararı çıkarılmış; gıyabında İstanbul Cumhuriyet Savcısı tarafından iddianame hazırlanmış ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi talep edilmiştir.

Sayın Kamış’a yöneltilen suçlama Zaman Gazetesinde çalışmış olması ve gazetecilik faaliyetleridir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 26 Eylül 2023’te açıkladığı Yalçınkaya V. Türkiye kararına göre de yöneltilen suçlamaların hiçbir suç teşkil etmemektedir.

Türkiye’de halen 40’tan fazla gazeteci rejime muhalif yazıları ve yorumları nedeniyle cezaevlerinde tutuluyor. Bu gazeteciler arasında 8 yıldan fazla süredir cezaevinde bulunan gazeteci Mehmet Baransu, Hidayet Karaca, Gültekin Avcı gibi isimler de yer alıyor.

International Journalists Association e. V (IJA) olarak Türk yetkililere gazetecilerin bir an önce serbest bırakılması için çağrıda bulunuyor, gazeteci örgütlerini ve kamuoyunu; Türkiye cezaevlerinde tutulan gazetecilerin serbest bırakılması için destek olmaya davet ediyoruz.

International Journalists Association e. V

Exit mobile version