Site icon International Journalists

IJA tutuklu gazeteciler için Strazburg’daydı

Peaceful Actions Platformu’nun 8 kurucu üyesinden biri olan International Journalists Association e.V. (IJA) AİHM önünde yapılan adalet yürüyüşüne 50’den fazla üyesi ile katılarak eylemlere hem destek verdi hem de adalet yürüyüşünü canlı yayınlarla bütün dünyaya duyurdu.

Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) kamudan ihraç edilen binlerce KHK’lı, Türkiye’de ağır hak ihlallerine uğrayan milyonlar adına Fransa’nın Strazburg kentinde bulunan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) önünde buluşarak adalet için barış yürüyüşü yaptı.

Avrupa’nın dört bir tarafından eyleme katılan binlerce kişi Türkiye’deki hukuksuzluklara karşı ‘Artık harekete geçin’ çağrısı yaparken Avrupa Konseyi ve AİHM’e geciken adaletin bir an önce tesis edilmesini isteyen mektuplar sunuldu.

Adalet eyleminde AİHM’nin özellikle güncel davaları ‘ağırdan’ almasına ve siyasi kararlar vermesine tepki gösterildi. AİHM ve Avrupa Konseyi binalarının önünde Türkçe ve İngilizce ‘Geciken adalet adalet değildir’, ‘Mağdurlar burada hakimler (mahkeme) nerede?’, ‘Türkiye’de zulme dur de!’, ‘Türkiye’de işkenceye dur de!’ sloganları atıldı.

Adalet yürüyüşüne birçok Avrupalı parlamenter de destek verdi. İngiltere eski İşçi Partisi Lideri Jeremy Bernard Corbyn adalet yürüyüşünde bir konuşma yaptı. İngiliz parlamenter Corbyn; ‘Dünyanın neresinde olursa olsun temel insan hakları korunmalı. Siyasal zorbalığa meydan okuyanlara destek olunmalı.’ İfadelerini kullandı.

Avrupa Parlamentosu Milletvekilleri Dietmer Köster, Costas Mavrides, Pierrette Herzberger, Avrupa İnsan Hakları Komitesi başkanı Marie Arena, Avrupa Konseyi Karma Parlamenterler Meclis üyeleri Lise Christoffersen, Andrej Hunko ve Andreas Sjalg Unneland ise videolu mesaj göndererek desteklerini dile getirdi. 

Türk futbolunun efsane ismi Hakan Şükür ve NBA yıldızı Enes Kanter Freedom da gönderdikleri video mesajları ile adalet yürüyüşüne katılan mağdurların yanında olduklarını ifade ettiler.

IJA DÜNYAYA EYLEMİ DUYURDU

IJA bu önemli etkinliği; canlı yayınlar, video, fotoğraf ve sosyal medya paylaşımları ile eylemle eş zamanlı olarak bütün dünyaya duyurdu ve mağdurların sesi oldu.

https://twitter.com/4PeacefulAction/status/1540460893510766592?s=20&t=jF6b3-5AZCaS5JNAr889Iw

AKP REJİMİ ÖZGÜR BASINI BOĞDU!

15 Temmuz 2016 sözde darbe girişiminden sonra ilan edilen OHAL sürecinde toplam 179 medya kuruluşu kapatıldı. Kapatılan medya kuruluşları arasında 53 gazete, 37 radyo istasyonu, 34 televizyon, 29 yayınevi, 20 dergi ve 6 haber ajansı bulunuyor. Türkiye’nin en yüksek tirajlı gazetesi Zaman, en çok izlenen Televizyon kanallarından Samanyolu TV ve en büyük haber ajanslarından CİHAN da kapatılan medya kuruluşları arasında yer alıyor.

TÜRKİYE’DE 52 GAZETECİ HALEN CEZAEVİNDE!

AKP rejiminin en büyük korkusu olan bağımsız gazeteciler Türkiye’de büyük tehdit altında. İktidar en küçük muhalif ses bile tahammül edemezken halen 52 gazeteci yaptıkları haberler nedeniyle cezaevinde tutuluyor. AKP iktidarı en son geçtiğimiz haftalarda Kürt gazetecileri hedef almış ve 16’sını tutuklamıştı. Ayrıca Meclis Genel Kurulu aşamasına gelen ‘Dezenformasyon Yasa Tasarısı’ ile sosyal medyada muhalif görüş belirtenlere hapis yolu açılıyor.

Exit mobile version