Site icon International Journalists

IJA, AB’ye akredite dernek statüsü kazandı

International Journalists Association e.V. (IJA), Avrupa Birliği Sivil Toplum Kuruluşları Akreditasyonuna kabul edildi.

IJA böylece AB komisyonlarında söz, rapor ve etkileşim hakkı elde etti.

Ayrıca derneğimizin faaliyet ve finans şeffafiyeti de Avrupa Birliği tarafından onaylanmış oldu. EU-Transparenz kurumu bu onayı dernek web sitesi bilgilerini, finans ve faaliyet raporlarını inceleyerek veriyor. Her yıl aynı bilgiler yeniden denetleniyor ve şeffafiyet onayı güncelleniyor.

International Journalists Association e.V, Türkiye dışında ikamet eden gazetecilerin bir araya gelerek oluşturduğu Almanya merkezli uluslararası bir mesleki dayanışma derneği olarak faaliyetlerini sürdürüyor.

IJA, konuşma özgürlüğünü, İfade özgürlüğünü, gazetecilerin hak ve güvenliğini, Medya özgürlüğünü (Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Madde 10) geliştirmeyi kendi görevi olarak görüyor.

IJA yetkilileri, Avrupa Birliği nezdinde elde ettikleri bu başarıyla vizyon ve hedefleri çerçevesinde çalışmalarını daha büyük bir heyecanla sürdüreceklerini açıkladılar.

Avrupa Birliği’nden bu kabulü almanın birçok koşulu bulunuyor.

• Paydaşların AB düzeyindeki faaliyetleri hakkında güncel bilgileri kaydettiği halka açık bir web sitesi

• Paydaşların AB kurumlarıyla nasıl etkileşime girdiğine ilişkin davranış kuralları

• Kayıtlı paydaşlar tarafından davranış kurallarının iddia edilen ihlalleri hakkında herhangi birinin idari soruşturma başlatmasına izin veren bir şikâyet mekanizması.

Kayıt süreci, Avrupa Parlamentosu, Konsey ve Komisyon yetkililerinden oluşan bir sekreterya tarafından yönetiliyor.

Elde ettiği bu başarının ardından AB’ye akredite dernek statüsü kazanan IJA, Avrupa Birliği komisyonlarında ilgi alanına giren ‘medya, iletişim, kültür, adalet ve temel haklar’ konularında raporlar hazırlayacak ve AB nezdinde görüşlerini iletebilecek.

Exit mobile version