Site icon International Journalists

İfade Özgürlüğüne Takılan Kelepçe

Türkiye’de özgür düşünceye yapılan saldırılar “Fikir Hürriyetine Getirilen Kısıtlamalar” adlı raporumuzda toplandı. Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlamaların giderek arttığına dair kaygı verici bir tablo ortaya konuldu.  Son yıllarda yaşanan gelişmeler, özellikle hükümetin medya üzerindeki etkisini ve muhalif seslere yönelik baskıları gözler önüne serdi.

IJA tarafından hazırlanan raporumuzda, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından OHAL ilanıyla birlikte birçok medya kuruluşunun kapatıldığı ve gazetecilerin tutuklandığına dair bilgiler yer verildi. Özellikle terörle mücadele amacıyla hazırlanan yasaların, keyfi olarak yorumlanması ve uygulanması sonucunda gazeteciler, akademisyenler ve diğer muhaliflerin hedef alındığı gösterildi.

Sırf bu kanun değişikliklerinden kaynaklı en az 511 bin kişi gözaltına alındı ve 228 bin 137 kişi tutuklandı. Ayrıca, akademisyenlere yönelik ihraçlar ve tutuklamalar da artışlar yaşandı. OHAL sürecinde birçok üniversite kapatıldı, binlerce akademisyen meslekten ihraç edildi ve birçoğu tutuklandı.

AKP iktidarı tarafından proje mahkemeler olarak sunulan ve geniş yetkili Sulh Ceza Hakimlikleri tarafından tüm Türkiye’de internet yasaklarıyla ilgili 3.000’den fazla karar verildi. İdari erişim engelleme kararlarıyla aralarında muhalif haber sitelerinin de bulunduğu yaklaşık 90 bin web sitesine erişim engellendi.

Sonuç olarak raporumuzda, Türkiye’de ifade özgürlüğünü korumaya yönelik yasal düzenlemelerin ve uygulamaların uluslararası standartlarla uyumlu olmadığını ve muhalif sesleri bastırmak amacıyla kullanıldığı belirtildi. Bu durumun, demokratik ilkelere ve insan haklarına zarar verdiği ortaya konuldu.

 

Raporumuzun tamamına erişmek için TIKLAYIN.

Exit mobile version