Site icon International Journalists

İfade Özgürlüğünde Geçtiğimiz Hafta: 17 – 21 Haziran

Geçtiğimiz hafta birçok gazetecilik ve ifade özgürlüğü duruşması görüldü. Geçen hafta Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) tarafından takip edilen duruşmaların listesini aşağıda bulabilirsiniz:

Atakan Sönmez’in örgüt propagandasından yargılandığı dava Temmuz’a ertelendi

Türkiye’nin Afrin’e yönelik başlattığı askeri operasyon ile ilgili yayınlanan haberler nedeniyle hakkında “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla dava açılan eski cumhuriyet.com.trhaber müdürü Atakan Sönmez bugün üçüncü kez hâkim karşısına çıktı. Savcı, bir gün önce verdiği öğrenilen mütalaasında Sönmez’in “zincirleme örgüt propagandası yapmak” suçundan cezalandırılmasını talep etti. Sönmez’in avukatı Buket Yazıcı ise mütalaanın ellerine yeni geçtiğini söyleyerek esas ilişkin savunma için ek süre talep etti. Mahkeme, bu talebi kabul etti ve bir sonraki duruşmayı 19 Temmuz’a bıraktı.

https://medyavehukuk.org/tr/atakan-sonmezin-orgut-propagandasindan-yargilandigi-dava-temmuza-ertelendi

Özgür Gündem baskını davası 5 Kasım’a ertelendi

Kapatılan Özgür Gündem gazetesine 16 Ağustos 2016 tarihinde yapılan polis baskını sırasında gözaltına alınan 22 gazeteciye “görevi engellemek için direnme” ve “kamu görevlisine hakaret” suçlamalarıyla açılan davanın dördüncü duruşması İstanbul 5. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Bir sonraki duruşma 5 Kasım’da görülecek.

https://medyavehukuk.org/tr/ozgur-gundem-baskini-davasi-5-kasima-ertelendi

Baransu ve Çoban’ın yargılandığı davaya Eylül’de devam edilecek

Kapatılan Taraf gazetesinin eski muhabiri Mehmet Baransu ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Şevki Çoban’ın “devletin gizli kalması gereken belgeleri açıklamak,” “devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme amacı dışında kullanmak,” “hile ile alma ve çalma, istihbarat faaliyeti ile ilgili bilgi ve belgeleri elde etmek” suçlamalarıyla yargılandıkları davanın on dokuzuncu duruşması görüldü. Mahkeme, esas hakkında mütalaa hazırlanması için dosyanın Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 24 Eylül’de görülecek. 

https://medyavehukuk.org/tr/baransu-ve-cobanin-yargilandigi-davaya-eylulde-devam-edilecek

Video aktivist Kazım Kızıl ‘cumhurbaşkanına hakaret’ten ceza aldı

Belgesel sinemacı ve video aktivist Kazım Kızıl’ın da aralarında bulunduğu 24 kişinin “cumhurbaşkanına hakaret” ve “2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Kanununa muhalefet” suçlamasıyla yargılandığı davanın karar duruşması İzmir 33. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Mahkeme, Kızıl’ın Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet suçundan beraatine, cumhurbaşkanına hakaret suçundan ise 1 yıl 3 ay 16 gün hapis cezası almasına hükmetti. Ceza ertelenmedi fakat Kızıl’ın cezaevinde geçirdiği süre göz önünde bulundurularak infaz edilmeyecek.

https://medyavehukuk.org/tr/video-aktivist-kazim-kizil-cumhurbaskanina-hakaretten-ceza-aldi

Gazeteci Harun Çümen’in tutukluluğuna devam kararı

Kapatılan Zaman gazetesinin eski Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Harun Çümen’in “silahlı terör örgütüne üye olmak” ve “örgüte bilerek isteyerek yardım etmek” suçlamalarıyla yargılandığı davanın üçüncü duruşması İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Bu duruşmada Çümen savunmasını sundu. Mahkeme, Çümen’in tutukluluk halinin devamına karar vererek, davayı 18 Temmuz’a bıraktı.

https://medyavehukuk.org/tr/gazeteci-harun-cumenin-tutukluguna-devam-karari

Ahmet Altan’ın tekzip yayınlamamaktan yargılandığı dava Ekim’e ertelendi

Gazeteci ve yazar Ahmet Altan’ın “düzeltme ve cevabın yayınlanmaması” suçlamasıyla yargılandığı davanın ikinci duruşması İstanbul Kartal’daki Anadolu 10. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Yayınlanmayan tekzip Süleyman Demirel ile ilgili bir yazıya dair olduğundan Demirel’in mirasçılarına tebliğ gönderilmesi gerekiyordu.  Demirel’in mirasçılarından bir kısmına tebliğ gitmediğinden mahkeme ara kararında tebliğ yapılamayanlara da tebligat gönderilmesine ve bir sonraki duruşmadan haberdar edilmelerine karar verdi. Davaya 30 Ekim 2019

https://medyavehukuk.org/tr/ahmet-altanin-tekzip-yayinlamamaktan-yargilandigi-dava-ekime-ertelendi

Gazeteci Canan Coşkun ‘cumhurbaşkanına hakaret’ten beraat etti

Gazeteci Canan Coşkun’un 27 Kasım 2015 tarihinde “Erdoğan Buyurdu, Gazetecilik Tutuklandı” başlığı ile Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan haberi gerekçe gösterilerek “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla yargılandığı davanın ikinci duruşması bugün İstanbul 40. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Mahkeme, Coşkun’un beraatine hükmetti.

https://medyavehukuk.org/tr/gazeteci-canan-coskun-cumhurbaskanina-hakaretten-beraat-etti

Gazeteci Osman Akın ‘zincirleme örgüt propagandası’ suçlamasıyla hâkim karşısına çıktı

Yeni Yaşam gazetesi sorumlu yazı işleri müdürü Osman Akın hakkında “zincirleme terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması bugün İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Hakkındaki iddiaları reddeden Akın’a esas hakkındaki savunmasını hazırlamak üzere bir sonraki duruşmaya kadar süre verildi. Dava 22 Ekim’e ertelendi.

https://medyavehukuk.org/tr/gazeteci-osman-akin-zincirleme-orgut-propagandasi-suclamasiyla-hakim-karsisina-cikti

MLSA Eş-Direktörü Veysel Ok’un davası 12 Eylül’e ertelendi

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Eş-Direktörü avukat Veysel Ok’un devletin yargı organlarını aşağıladığı iddiasıyla TCK 301’den yargılandığı ve yaklaşık iki yıldır süren davanın görevsizlik sebebiyle yeniden tevzi edilmesinin ardından tekrar başlayan davanın ikinci duruşması bu hafta İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecekti. Hâkimin izinli olması nedeniyle duruşma görülemedi, dava 12 Eylül’e bırakıldı.

Alican Uludağ ve Duygu Güvenç’in 301’den yargılandığı dava 10 Ekim’e ertelendi

Cumhuriyet gazetesi yargı muhabiri Alican Uludağ ilegazetenin o dönemki diplomasi muhabiriDuygu Güvenç hakkında Rahip Brunson ile ilgili “Rehine diplomasisi çökerken” başlıklı haberleri gerekçe gösterilerek “Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılamak” suçlamasıyla (TCK 301) açılan davanın ikinci duruşması bu hafta İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecekti. Hâkimin izinli olması nedeniyle duruşma görülemedi, dava 10 Ekim’e bırakıldı.

Kaynak:Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği

Exit mobile version