Site icon International Journalists

HOLLANDALI GAZETECİ PETER R. DE VIES’IN ARDINDAN

Basri Doğan / Gazeteci / Hollanda

Özellikle organize suç örgütlerinin deşifre edilmesinde önemli rol oynayan 64 yaşındaki Emmy ödüllü Hollanda’lı gazeteci Peter R. de Vries, geçen temmuzda öldürüldü. Avrupa’nın göbeğinde böyle bir gazetecinin öldürülmesi diğer gazeteciler için de bir uyarı(!) aslında.

Hollanda’nın en tanınmış güvenlik ve yargı muhabirlerinden ve suç örgütleri ile ilgili konularda uzman olan 64 yaşındaki Peter R. de Vries, 6 Temmuz
2021 salı akşamı Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Peter R. Vries’in öldürülmesinin ardından bütün ülke adeta yasa boğuldu.

Hem araştırmacı hem de kriminal gazeteciliğin öncüsü olan de Vies Hollanda’nın en ünlü gazetecilerinden birisiydi. Amsterdam’da uğradığı silahlı saldırı sonucu ağır yaralanan ve bir hafta yoğun bakımda tedavi gören Peter R. de Viries, kurtarılamayarak hayatını kaybetmişti. Hollanda Gazeteciler Derneği Genel Sekreteri Thomas Bruning, Peter R. de Vries’e yönelik saldırıyı gazeteciliğin kalbine saplanılan bir bıçaklama olarak nitelendiriyor. De Vries’in çalıştığı
RTL kanalı, meslektaşlarının hayatını kaybetmesi sonrası şu açıklamayı yaptı; “Peter sonuna kadar savaştı ama bu savaşı kazanamadı. Sevdiği insanlar yanındayken hayatını kaybetti. Acımız çok büyük.”

DİZ ÇÖKÜP ÖZGÜR OLMANIN YOLU YOK
De Viries’in ailesi de Peter’ın yanında tüm sevenleri varken, hayata gözlerini yumduğunu ve inancıyla yaşadığını aktararak şunu söyledi: “Diz çöküp özgür olmanın yolu yok. Tüm yaptıkları ile gurur duyuyoruz. Ancak bu şu an bizi teselli etmeye yetmiyor. Ailesi, eşi ve sevenleri onu huzur içinde anmak istiyor ve herkesi buna saygı duymaya davet ediyoruz.”

Katil zanlıları ise olayın yaşandığı 6 Temmuz akşamı Amsterdam-Lahey otoyolundaki bir araçta yakalandı. Katillerin 21 yaşındakinin Rotterdam ikametgahlı Gelano D. ile 35 yaşındaki Polonya uyruklu Kamil Pawel E. olduğu açıklandı.

EMMY ÖDÜLLÜ BİR GAZETECİ
Hollanda’da özellikle organize suç örgütlerinin deşifre edilmesinde önemli rol oynayan 64 yaşındaki gazeteci, yeraltı dünyasına ilişkin cesur haberleriyle tanınıyordu. Bu haberlerinden dolayı da mafya gruplarının tehdidi altındaydı.

De Vries ayrıca, 2005 yılında Aruba’da Natalee Holloway’in ortadan kaybolmasını araştıran çalışmasıyla 2008’de güncel olaylar kategorisinde uluslararası Emmy Ödülü kazanmıştı. Televizyon programlarının aranan yorumcusu olan 64 yaşındaki de Vries, Hollanda’da yaptığı suç soruşturmalarıyla adından her zaman söz ettiren bir gazeteci oldu. De Vries, 1983 yılında Freddy Heineken’in kaçırılması da dâhil olmak üzere çok sayıda yüksek profilli davayı bir gazeteci
olarak araştırmış ve haberleri alkış toplamıştı. Bu yaptığı haberler kendisine gazetecilik alanında en prestijli ödül olan Emmy Ödülü kazanmasını sağladı.

Öldürülmeden önce, kaçak göçmenler başta olmak üzere, toplumdaki savunmasız kişilerin seslerini duyurmalarına yardımcı olan Peter R. de Vries, Gana’daki yoksul çocuklara yardım amacıyla, kızı Kelly tarafından kurulan “Meet Kate Vakfı”nın da elçiliğini yürütüyordu. Evli ve bir çocuk babası olan de Vries, tehditlere rağmen devlet tarafından koruma istememişti.

Exit mobile version