Site icon International Journalists

Hollanda’da gazetecilere saldırılarla nasıl başa çıkılır?

Basın özgürlüğünün ne kadar önemli olduğu her geçen gün daha net bir şekilde anlaşılıyor. Pandemi salgınının başladığı günden bugüne, hastalığın seyri ve sonuçları hakkında haber yapan gazeteciler, Covid-19 karşıtı protestocuların saldırılarının kurbanı oldular.

Hollanda devletinin yayın kuruluşu NOS, Pandemi döneminde ülke genelinde Korona salgını sırasında uygulanan yasaklara karşı düzenlenen gösterilerin takibinde kullanılan ulaşım araçlarının üzerindeki logolarını saldırıya uğradıkları gerekçesiyle sökmek zorunda kaldılar.

Gazeteci Peter R. de Vries’ın 2021 yılının yaz ayında bir saldırı sonucu öldürülmesinden yaklaşık bir ay sonra, Hollanda’da başka bir gazeteci daha saldırıya uğradı. Tanınmış gazeteci Willem Groeneveld, yayınladığı haberlerinden dolayı evine Molotof kokteyli ile saldırı düzenlendi. Covid karşıtlarının amacı, komplo teorisyenlerine karşı yazılar yazan gazeteciyi korkutmaktı. Molotof kokteyllerinin yol açtığı yangını söndürmeyi başaran Groeneveld, şans eseri olaydan yara almadan kurtuldu.

Groeneveld’e yönelik yapılan bu saldırı büyük çaplı bir olay gibi görünmese de Hollanda’daki gazetecilerin hedef alındığı ilk ve tek olay değil. 272 gazeteci arkadaşımız 2021 yılında görevleri başında tehdit edilerek saldırıya uğradı. Bir önceki yıl bu rakam 121 idi.

NVJ için öncelikli konuların başında ‘Basın özgürlüğü’ ve ‘basın mensuplarının güvenliği’ geliyor. PersVeilig anlamına gelen Basın Güvenliğini birkaç yıl önce kurduk. PersVeilig’in kurucuları arasında NVJ, Hollanda Baş Editörler Derneği, Emniyet Teşkilatı ve Savcılık Birimi de var.

Bu birimin öncelikli görevleri arasında gazetecilerin çalıştıkları ortamda, sosyal medya üzerinden saldırıya uğramaları ya da tehdit edilmeleri veya haklarında herhangi bir yasal işlem başlatılması durumunda meslektaşlarımıza destek olmak.

PersVeilig, gazetecilere ve medya çalışanlarına çeşitli hizmetler sunuyor. Şiddete uğrayan gazetecilere PersVeilig tarafından oluşturulan özel protokol maddeleri uygulamaya konuluyor. Buna göre, saldırıya uğrayan gazeteciler adına çalıştıkları medya kuruluşları polise ihbarda bulunabiliyor. Savcılık, gazetecilere yönelik ihbarları, polis raporlarını öncelikli dosya olarak kabul ediyor ve olayın faillerine yüksek cezalar veriliyor.

Ayrıca PersVeilig, medya kuruluşlarına ve gazetecilere olası saldırılarla nasıl başa çıkabileceklerini ve tehlikeli durumlarda ne tür bir yöntem izleyebilecekleri konusunda kurslar düzenliyor.

Hollanda’da giderek artan gazetecilere yönelik saldırılar, basın özgürlüğünün de uluslararası alanda daha fazla gündeme getiril- mesine neden oluyor. NVJ, gazetecileri korumak için daha fazlasının yapılması gerektiğinin bilincinde. Bu bilinç ile Hollanda’daki gazetecilerin güvenliğiyle ilgili Medya Özgürlüğü acil Müdahale Platformunun (MFRR) uluslararası misyonunu da destekliyor.

Bu kapsamda medya çalışanlarının güvenliğine yönelik yol haritası çalışması da yürütülüyor. Hazırlanan yol haritasına göre muhabirlerden, editörlere, politikacılar, polis, savcılar, uzmanlar ve parlamento üyeleriyle görüşmeler yapılarak bir sonuç raporu hazırlanacak. Hazırlanan rapor, uluslararası bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyurulacak.Hollanda’daki gazetecilerin güvenliği hakkında bu raporun, diğer ülkelerdeki gazeteciler için de faydalı olmasını umuyoruz. Çünkü bir toplum ancak basın özgürlüğü güvence altına alınırsa özgür olabilir.

Exit mobile version