Site icon International Journalists

AİHM’den ‘Hidayet Karaca’ kararı: Türkiye 18 bin Euro tazminat ödeyecek

Fransa-Strazburg’daki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), kapatılan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca’nın başvurusunu 8 yıl sonra karara bağladı. Başvuruyu inceleyen Mahkeme, Hidayet Karaca’yı haklı buldu ve gazetecinin haklarının ihlal edildiği sonucuna vardı.

AİHM, 14 Aralık 2014’ten bu yana tutuklu bulunan kapatılan Samanyolu Grubu’nun başkanı Hidayet Karaca’nın davasında 8 yıl sonra karar verdi. Karaca, Aralık 2014’te dizi senaryosundan bir bölümün senaryosu üzerine tutuklanmasının ardından 2015 yılında AİHM’e başvurmuştu. Mahkeme Nisan 2016’da Türk hükümetine ve Karaca’ya cevaplamaları için sorular yöneltti. Mahkeme o tarihten bu yana bir karar vermedi.

Hidayet Karaca’nın avukatları başvuruda AİHM’nin birçok maddesinin ihlal edildiğini belirtmişlerdi. AİHM kararında, Hidayet Karaca’nın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHM) ile güvence altına alınan haklarının ihlal edildiğine hükmetti ve Türkiye’yi mahkum etti. Türkiye Karaca’ya 18 bin Euro tazminat ödeyecek.

Bu süreçte Karaca, örgüt yöneticiliğinden 18 yıl, iftiradan 4 yıl 6 ay, resmi belgede sahtecilikten 9 yıl olmak üzere toplam 31 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 8 yıl sonra verdiği bu karar Hidayet Karaca’yı cezaevinden çıkarmaya yetmiyor.

 

Exit mobile version