Site icon International Journalists

Hasan Cemal’e Silvan Yazısı Nedeniyle 3 Ay 22 Gün Hapis Cezası!

Ceza, 3 bin 360 TL adli para cezasına çevrildi.

T24 yazarı ve P24 Kurucu Başkanı Hasan Cemal hakkında 2015 yılında kaleme aldığı, “Silvan’dan: Bizi acılara, ölümlere o kadar alıştırdılar ki…” başlıklı yazısı nedeniyle açılan davanın 3. duruşması bugün İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Cemal hakkında “Terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla Terörle Mücadele Kanunun (TMK) 7/2 maddesi uyarınca 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezası verilmesi istendi. Hasan Cemal hakkında 3 ay 22 gün hapis cezası verilirken, ceza 3 bin 360 TL adli para cezasına çevrildi.

Hasan Cemal ile Avukatı Fikret İlkiz’in hazır bulunduğu duruşmayı gazeteciler, akademisyenler, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) ve Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) temsilcileri de takip etti.

2. duruşmada esas hakkında mütalaasını açıklayan savcı, Cemal’in “Terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla Terörle Mücadele Kanunun (TMK) 7/2 maddesi uyarınca 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırmasını istemişti.

Karar için verilen kısa aranın ardından mahkeme, Hasan Cemal’in 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verdi. Mahkeme, İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nin daha önce aynı suçlama ile Hasan Cemal’e 1 yıl 3 ay ceza verdiğini, mevcut dosyanın bu dosya ile birleştirilmesi gerektiğini belirtti. Önceki dosyanın karara bağlanmış olması nedeniyle bunun mümkün olmadığı belirtilen kararda, bu nedenle verilen cezanın 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen 1 yıl 3 aylık süreden mahsup edilerek, 3 ay 22 güne indirilmesine karar verdi. Bu ceza da 3 bin 360 TL adli para cezasına çevrildi.

Diyarbakır’da beraat, İstanbul’da ceza istemi!

Davanın ilk duruşmasında Hasan Cemal ve avukatı Fikret İlkiz tarafından mahkemeye sunulan dilekçede Cemal’in yazısında sözlerini aktardığı Gülsuma Güçer, Mehmet Ali Dünserve Zuhal Tekiner hakkında Silvan’da soruşturma açıldığı ve Diyarbakır’da yapılan yargılama sonucunda davanın beraatle sonuçlandığı hatırlatılmıştı. Dilekçede, Hasan Cemal hakkında 04.12.2015 tarihli yazısı nedeniyle yayın tarihi bakımından Basın Kanunu hükümlerine göre dava açma süresinin geçmiş olduğunun dikkate alınarak beraat kararı verilmesi istenmişti.

Hasan Cemal de ifadesinde, üzerine atılı suçlamayı kabul etmediğini belirterek, “Bugüne kadar hiç terör propagandası yapmadım. Terör örgütü propagandasına alet olmadım. Bunca yıldır yazdığım yazılarla Kürt sorununun barış içinde çözülmesi için gayret ettim. Gazetecilik suç değildir. Yazdıklarımın tümü ifade özgürlüğü sınırları içinde yer alır” demişti.

Kaynak:T24

Exit mobile version