Site icon International Journalists

Hapisteki gazeteciler için 800 km pedal çevirdiler

4 GÜNDE 4 ÜLKE GEÇTİLER

‘Tutsak gazetecilere özgürlük’ sloganıyla Fransa’nın Strasbourg şehrinden başlayan bisiklet turu dört günde dört ülke geçilerek Hollanda’nın Lahey şehrinde tamamlandı. Hapisteki gazeteciler için 800 km. pedal çeviren aktivistler ve tura katılanlar ‘Gazetecilik suç değildir’ dediler.

Yoğun tempoyla geçen bisiklet turuna Türkiye’de bir dönem cezaevinde kalan gazeteci Nurullah Kaya ve Avukat Bilal Durmuş öncülük etti. Fransa’nın Strasbourg şehrindeki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) önünden başlatılan ve Almanya’nın Mainz ve Köln şehirlerinin ardından Belçika’nın Brüksel şehrinde devam eden bisiklet turu Hollanda’nın Lahey şehrinde sona erdi. Çok sayıda bisiklet sürücüsü de aktivistlere eşlik etti. Tura katılanlar amaçlarının Türkiye’deki hapishanelerde tutuklu bulunan medya mensuplarına ve hukuksuzluklara dikkat çekmek olduğunu söyledi. Turu tamamlayan aktivistler de Uluslararası Ceza Mahkemesi önünde açıklama yaptı:

‘YOLLAR BİTTİ, TÜRKİYE’DEKİ HUKUKSUZLUK BİTMEDİ’

Gazeteci Nurullah Kaya, “Ben ve avukat arkadaşım Bilal Durmuş ve yollarda gazetecilerin özgür olmasını isteyen onlarca kişiyle birlikte cezaevindeki gazetecilerin özgür olması için Strasbourg’dan başlayarak Lahey’e kadar yaklaşık 800 km. yolu bisikletle katettik. Yollar bitti, yıllardır Türkiye’de devam eden hukuksuzluklar bitmedi.” dedi.

TÜRKİYE’DE İFADE VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ TEHLİKE ALTINDA

Medya mensuplarının yaşadıkları hukuksuzluklara ve mahkemelerinin tutumuna dikkat çeken Kaya, “Cezaevinde kalmış bir gazeteci olarak şunları söylemek istiyorum. Türkiye’de ifade ve basın özgürlüğü büyük tehlike altındadır. Türkiye’de şu anda yetmişten fazla gazeteci hapishanededir. Hapiste olmayan bir grup bağımsız gazeteci ise haklarında açılan davalarla uğraşmaktadırlar. Yurt dışında yaşayan gazeteciler hedef gösterilmekte ve susturulmaya çalışılmaktadır. Sürekli internet sitelerine, haberlere erişim yasağı getirilmekte, insanların doğru bilgiye ulaşması engellenmektedir. Gazeteci yargılamaları yıllarca sürmekte, Anayasa Mahkemesi ve AİHM davalarla ilgili gerekli hassasiyeti göstermemektedir. Gazetecilerin özgür olmadığı bir ülkede hiç kimse özgür değildir çünkü doğru bilgi alamayan toplumların iradeleri hapsedilmiş, doğru düşünme kabiliyetleri engellenmiştir.” şeklinde konuştu.

Exit mobile version