Site icon International Journalists

Haftanın ifade özgürlüğü davaları

Bu hafta, yine birçok gazeteci ve akademisyenin duruşmaları görülecek. Haftanın ifade özgürlüğü ve gazetecilik davaları şöyle:

16 EKİM, SALI

■ Didim Özgürses gazetesi sahibi Mustafa Öge, Mavi Didim gazetesi sahibi Ergun Korkmaz, Mavi Didim muhabiri Erdem Özen ve Emek Partisi (EMEP) Didim İlçe Başkanı Kazım Temiz’in “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” suçlamasıyla yargılandıkları davanın duruşması Didim Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

■ Aralarında gazeteci ve çevirmen Meşale Tolu’nun da bulunduğu 26 Etkin Haber Ajansi (ETHA) çalışanının “terör propagandası yapmak” ve “terör örgütü üyeliği” suçlamalarıyla yargılandığı davanın duruşması saat 11:00’da İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

■ Gazeteci Uğur Yılmaz’ın “terör örgütü propagandası yapmak” ve “terör örgütü üyeliği” suçlamalarıyla tutuklu yargılandığı davanın duruşması saat 11:50’de Bitlis 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

■ Gazeteci Berzan Güneş’in “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılandığı davanın 3. duruşması saat 14:10’da Iğdır 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Güneş, 11 Haziran 2018’de Şırnak’ta haber takibi yaptığı sırada gözaltına alındıktan sonra tutuklanmış, 7 Ağustos’ta görülen ilk duruşmasının ardından tahliye edilmişti.

■ İnsan hakları savunucusu ve köşe yazarı Nurcan Baysal’ın “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” suçlamasıyla yargılandığı davanın duruşması Diyarbakır 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Baysal, sosyal medya paylaşımlarında Afrin operasyonunu eleştirdiği için Ocak ayında gözaltına alınmış, ardından salıverilmişti.

17 EKİM, ÇARŞAMBA

■ Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji bölümünde öğretim görevlisi olan Burcu Kaya Kızılöz’ün “Barış için Akademisyenler” girişiminin yayınladığı “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı bildiriyi imzaladığı için “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılandığı davanın duruşması saat 09:40’ta İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

■ Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünde öğretim görevlisi olan Kuban Altınel’in “Barış için Akademisyenler” girişiminin yayınladığı “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı bildiriyi imzaladığı için “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılandığı davanın duruşması saat 09:50’de İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

■ Taraf gazetesi eski köşe yazarı Mehmet Baransu ve gazetenin eski haber müdürü Murat Şevki Çoban’ın “devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etme ve basın yayın yoluya ifşa etme” suçlamasıyla yargılandıkları davanın 16. duruşması saat 10:30’da Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

18 EKİM, PERŞEMBE

■ Perihan Mağden, Tunca Öğreten, Mehmet Çağlar Tekin ve Orhan Şahin’in 14 Eylül 2015’te Diken ve Yurt gazetesi’nde Perihan Mağden’le yapılan bir röportajın yayınlanması sebebiyle “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla yargılandıkları davanın duruşması saat 10:35’te İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

19 EKİM, CUMA

■ Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabirleri Erdoğan Alayumat ve Nuri Akman’ın “terör örgütü üyeliği” ve “devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk amacıyla temin etme” suçlamalarıyla yargılandıkları davanın duruşması Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Kaynak: Evrensel

 

Exit mobile version