Site icon International Journalists

Guillermo Cano Ödülü Mısırlı Gazeteci Shawkan’a

UNESCO’nun Guillermo Cano Dünya Basın Özgürlüğü Ödülü Mısırlı tutuklu fotomuhabiri Mahmoud Abu Zeid’e (Shawkan) verildi.

Dünya çapında basın özgürlüğünün savunmasına olağanüstü katkıda bulunan kişi, kuruluş ve kurumlara verilen UNESCO’nun Guillermo Cano Dünya Basın Özgürlüğü Ödülü (UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom Prize) Shawkan olarak bilinen Mısırlı tutuklu fotomuhabiri Mahmoud Abu Zeid’e verildi.

Shawkan, 14 Ağustos 2013’te Kahire’deki at Rabaa Al-Adawiya meydanında protestoları takip ederken gözaltına alınıp tutuklanmıştı.

2017 yılının başında savcı, Shawkan’ın idamını istedi.

BM Keyfi Gözaltılarla İlgili Çalışma Grubu, Shawkan’ın tutuklanmasının keyfi olarak nitelendirdi ve uluslararası sözleşmelerce garanti altına alınan hak ve özgürlüklerin ihlali olduğunu vurguladı..

Guillermo Cano Dünya Basın Özgürlüğü Ödülü Jürisi Başkanı Maria Ressa“Mahmoud Abu Zeid cesareti, direnişi ve ifade özgürlüğüne bağlılığı nedeniyle u ödüle layık görüldü” dedi.

Guillermo Cano ödülü hakkında

UNESCO Guillermo Cano ödülü, Dünya çapında basın özgürlüğünün savunmasına olağanüstü katkıda bulunan kişi, kuruluş ve kurumlara veriliyor. Ödül dünyada ifade özgürlüğünü koruyan ve destekleyen kişi ya da kurumları onurlandırmayı; gazetecilerin güvenliği ve dokunulmazlık konusunda bilinçliliği artırmayı amaçlıyor. İsmini ise 17 Aralık 1986’da Bogota’da El Espectador gazetesi önünde öldürülen Kolombiyalı gazeteci Guillermo Cano Isaza’dan alıyor.

Ödüle üye devletler, uluslararası ve bölgesel uzmanlar ile basın özgürlüğü ve gazetecilik alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları; basın özgürlüğünü koruyan ve özellikle tehlike içindeyken bunu gerçekleştirecek gazetecileri ve kurumları aday gösteriyor.

Ödüle 2017’de o dönem Cumhuriyet davasından tutuklu olan Kadri Gürselde aday gösterilmiş, sonuçta ödül 2001’de tutuklandıktan sonra en son 2005’te kendisinden haber alınan İsveç vatandaşı Eritreli gazeteci Dawit Isaak‘a verilmişti.

Geçmiş yıllarda ödüle layık görülenler arasında 7,5 yıl hapis cezasına çarptırılan, iki yıl hapis yatan Azerbaycanlı gazeteci Khadija Ismayilova, Suriye Medya ve Basın Özgürlüğü Merkezi başkanı olan ve Beşar Esad yönetimindeki Suriye Devleti tarafından 2012’de tutuklanan üç yıl hapis yatan hukukçu Mazen Darwish ve 2006’da öldürülen Rusyalı gazeteci Anna Politkovskaya da bulunuyor.

Aynı ödüle 2014 yılında Ahmet Şık da layık görülmüştü.

Kaynak: Bianet

Exit mobile version