Site icon International Journalists

Göçmen gazeteciler Alman medyasının neresinde?

Alman Gazeteciler Birliği (DJV) Aşağı Saksonya Eyalet Şubesi tarafından Hannover’de düzenlenen “Gazetecilikte çeşitlilik için tek düzelik yerine çoğulculuk” konulu kongrede göçmen ve engelli gazetecilerin Alman basınındaki yeri ve sorunları konuşuldu.

Alman Gazeteciler Birliği (DJV) Aşağı Saksonya Eyalet Şubesi tarafından düzenlenen “Gazetecilikte çeşitlilik için tek düzelik yerine çoğulculuk” konulu kongre Hannover’de yapıldı.

Kongrede yapılan konuşmalar ile düzenlenen atölye çalışmalarında göçmenlerle birlikte engellilerin de gerekli eğitimi alsalar bile basın yayın kuruluşlarında sabit görevler için tercih edilmedikleri, yönetici pozisyonlarına ise kadınlar yerine çoğunlukla erkeklerin getirildiği vurgulandı.

GÖÇMENLİK ENGEL OLMAMALI

Kongreyi takdim eden DJV Aşağı Saksonya Başkanı Dr. Frank Rieder, içinde büyüdüğü ailede hemen herkesin farklı bir ülkenin pasaportuna sahip olduğunu, bu durumun gelişimi ve gazetecilik mesleğinde kendisine büyük avantajlar sağladığını söyledi. Rieder, vaktiyle kendisi gibi bir çok insanın ufkunu açan göçmenlik olgusunun günümüz Almanya’sında insanların karşısına engel olarak çıkartılmasının absürtlüğünü anlattı.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Anna Adrizanjan, “sıradışı biyografiye sahip gazetecilerin, haber merkezleri için neden vazgeçilmez olduğunu” anlattı. Ailesi Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra mülteci olarak Ermenistan’dan Almanya’ya geldiğinde henüz 4 yaşında olan Adrizanjan, zorlu geçen çocukluk yıllarını, mülteci yurdundan haber portalı yöneticiliğine uzanan kendi hayat hikâyesinden örnekler verdi. Kültür Bilimleri ve Dijital Medya eğitimi sonrasında @textautomat adlı Twitter hesabıyla sosyal medyada kendine “sağlam bir isim” yapan Adrizanjan, ülkenin önde gelen medya kuruluşlarında geçen kariyer duraklarından sonra bugün Almanya’nın önde gelen haber portalı “t-online”nın takipçi geliştirme biriminin başında bulunuyor.

Sürgündeki gazetecilerden Harun Odabaşı (sağda) ve Alman Gazeteciler Birliği (DJV) Hamburg Şubesi üyesi Ramis Kılıçarslan, birliğin Aşağı Saksonya Eyalet Şubesi Genel Sekreteri Christiane Eickmann ile.

Kongrede “Aynı Seviyede” başlıklı atölye çalışmasını yöneten ZDF Televizyonu ana haber bülteni “heute journal” editörlerinden Tschan Dang, Almanya’da haber merkezlerinde belirleyici olan “hassas dengeler” hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Dang, görülmeyen duvarları aşarak Almanya gündemini belirleyen haberlere kendi bakış açıları ve tarzlarını getirmek isteyen göçmen kökenli gazetecilere tüyolar verdi.

TÜRKİYELİ SÜRGÜN GAZETECİLER DE ORADAYDI

Vassili Golod, Felix Edeha, Dany Schrader, Thomas Mitterhuber, Anna Maria Wagner, Libuse Cerna gibi gazeteci ve akademisyenlerin konuşmacı olarak katıldığı açık oturumla son bulan kongrede, Almanya’da sürgünde yaşayan Türkiyeli gazeteciler de açtıkları stantla yer aldı. Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği stantta, DJV Hamburg Şubesi üyesi gazeteci Ramis Kılıçarslan’ın girişimleriyle hayata geçirilen sürgündeki Türkiyeli gazetecilerle Alman meslektaşlarını buluşturmayı hedefleyen proje ve Türkiye’de tutuklanan ve işsiz bırakılan gazetecilerin sorunları anlatıldı.

Kaynak: KronosNews

Exit mobile version