Site icon International Journalists

Gazetecileri unutmayın!

“Mayıs 2020’de Silivri Hapishanesi’nde Corona tehdidi altındaki 40’a yakın gazeteciyi resmettik ve portrelerini Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gönderdik. Erdoğan’dan bir yanıt geldi mi? Hayır. Ama bu önemli değil. Devam edelim!”

SUSANNE KÖHLER / WAHRHEİTSKAMPFER

Basın özgürlüğü için bir anıt var mı?
Evet, var: çevrimiçi. Sanatçılar, www.wahrheitskaempfer.de adresinde öldürülen, hapsedilen ve zulüm gören gazetecilerin portrelerini çizdiler. Sonuç; çok farklı portrelerin etkileyici bir koleksiyonudur. “Yüzlerini unutmayın – hikâyelerini unutmayın” sloganı altında, bu ‘Online anıtı’ ziyaret edenler basın özgürlüğünün 300’den fazla cesur kahramanıyla tanışabilir. Koleksiyonumuz sürekli büyüyor. Çünkü Truth Fighters, dünya çapında 35 sanatçının katıldığı açık bir proje ve daha fazlası var.
Gazetecilerin gün ışığına çıkardığı güçlülerin zulmüdür. Güçlü politikacılar, güçlü polis memurları, güçlü uyuşturucu çeteleri, güçlü sanayiciler yasalara uymadılar. Doğayı yağmaladılar ve yok ettiler. Tecavüz ettiler, çaldılar veya kendilerine rüşvet verilmesine izin verdiler. Gazeteciler, bu insanlar tarafından
sindirilmeden, tehdit edilmeden, tutuklanmadan, işkence görmeden ve öldürülmeden önce bunları haber yaptılar ve bunları onlara yapan insanların çoğu cezasız kalıyor.

Öfke, kızgınlık ve güçsüzlük… Ancak bu olumsuz duygulara olumlu bir şeyle karşı koyuyoruz: Bu gazetecilerin cesaretine minnettarlık ve hayranlık. Her birinin yüzünden azim ve merak okunuyor ve her seferinde onları resmederek, onları bu şekilde koleksiyonumuzda birleştirerek bizi duygulandırıyorlar.
Bu koleksiyonun parçalarını fiziksel olarak dünyanın dört bir yanındaki gezici bir sergide gösteriyoruz. “Sınır Tanımayan Gazeteciler, Uluslararası Af Örgütü ve UNESCO” gibi kurumlarla birlikte çalışıyoruz

Mayıs 2020’de Yüksek Güvenlikli Silivri Hapishanesi’nde 40’a yakın Türk gazeteci Corona tehdidine maruz kaldığında, etkilenen herkesi hızla resmettik ve portrelerini Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere diğer yetkililere 100’den fazla imzacının bulunduğu açık bir mektupla sunduk. Kitapçıların, sanat galerilerinin ve sinemaların vitrinlerinde daha fazla imzacı toplamak için reklam yaptık. Erdoğan’dan bir yanıt geldi mi? Hayır. Ama bu önemli değil.
Devam edelim! Yemen’de 4 cesur gazeteci ölüm cezasıyla tehdit ediliyor. Lukashenko’nun Beyaz Rusya’sında eski gazeteci cinayetlerini araştırıyor ve hayranlık uyandıracak kadar cesur gazetecileri resmediyoruz. Son davamız Meksikalı gazeteci Julio Valdivia’nın öldürülmesi. Kafası kesilmişti ama tren
raylarında motosiklet kazası gibi görünmesi istendi. Sizleri projemizi internet üzerinden ziyaret etmeye davet ediyorum. Belki de hâlâ eksik olan ve bizi bilgilendirebileceğiniz vakalardan haberdarsınız. Belki portre çizmeyi seven sanatçılar tanıyorsunuzdur. Ya da metinleri kendiniz araştırmak
ve yazmak istiyorsunuzdur. Bu projeyi destekleyin! Kâr amacı gütmeyen derneğimiz “Wahrheitskämpfer e.V.” bağış almaktan da mutlu olacaktır.

Exit mobile version