Site icon International Journalists

Gazeteciler, Türkiye’de mülküne el konan meslektaşlarının uğradığı mağduriyetleri anlattı

Medya kurumlarının ve çalışanlarının Düsseldorf’ta geleneksel olarak bir araya geldiği medya festivalin katılımcıları arasında olan International Journalist Association’ın düzenliği ilk oturuma IJA Dış İlişkiler Direktörü Yüksel Durgut’un moderatörlüğünde Kerim Balcı ve avukat Fikret Duran konuk oldu.

IJA’nın YouTube kanalından canlı yayınlanan oturumda AKP iktidarının muhalif medya kurumlarını susturmak için uyguladığı baskı rejimi masaya yatırıldı.

Avukat Fikret Duran konuşmasında, Türkiye’nin en büyük medya gruplarından biri olan Samanyolu Yayın Grubu’nun nasıl susturulduğunu anlattı.

Avukat Duran, Samanyolu TV’nin yolsuzlukları haber yapmasının ardından kapatılma ve el koyma sürecinin hızlandığına vurgu yaptı. Kanala, seçimlerin hemen öncesinde sadece 1 günde 63 kez ceza ve 70’in üzerinde yayın durdurma cezası verildi. Bunun Cumhuriyet tarihinde başka bir örneği bulunmuyor ve cezaların tamamı haberlerle ilgili. Bu cezaların amacı televizyon kanalını ağır ekonomik yük altına alarak, yayın yapılamaz hale getirmekti.

Eski medya çalışanları hakkında ekonomik saldırılar da gerçekleşti. Bu kişilerin Türkiye’deki mal varlıkları üzerine tedbir konuldu.

Gazeteci Kerim Balcı mülkiyetine el konulan gazetecilerin durumunu ortaya koyan uluslararası raporun önemine vurgu yaptı. Balcı; ‘Hazırlanan bu rapor, yurtdışında finansal sorun yaşayan gazetecilere yardımcı oluyor.’ İfadelerini kullandı. Kerim Balcı; “Özellikle ABD ve Almanya’da bazı sürgün gazetecilerin hesapları donduruldu ancak bu raporla gazeteciler kara listeden çıkarıldı” dedi.

Exit mobile version