Site icon International Journalists

Gazeteciler Sibel Hürtaş ve Hayri Demir’e 10,5 yıla kadar hapis istemi

Gazeteciler Sibel Hürtaş ve Hayri Demir hakkında, Türkiye’nin 20 Ocak’ta başlayan Afrin Harekatı ile ilgili yaptıkları haberler nedeniyle açılan davada, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı 10,5’şar yıl hapis cezası istedi.

Artı TV Ankara Temsilcisi Hürtaş, 23 Ocak 2018 tarihinde, AKP eski Milletvekili Ahmet Faruk Ünsal ve HDP eski Milletvekili Osman Baydemir ile bir röportaj yapmış, haberlerin duyurularını sosyal medyada paylaşmasının ardından 24 Ocak’ta gözaltına alınmış, dört gün sonra da adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Hayri Demir de, yine aynı dönemde Afrin Operasyonu ile ilgili haberleri sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı gerekçesiyle gözaltına alınmış ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

İki gazetecinin yanısıra, sosyal medyada Afrin Harekatını eleştiren paylaşımlarda bulunan 10 kişi hakkında da dava açılmıştı.

10,5 yıl hapis cezası talebiyle ilgili sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan gazeteci Demir, “Attığım bu üç twitin Türkiye adelet sistemindeki karşılığı 10,5 yıl hapis cezası istemiyle açılan dava” yorumunu yaptı.

Artıgerçek’te yer alan habere göre, savcılık tarafından hazırlanan iddianamede, Hürtaş’ın, Ünsal’ın programdaki sözlerine atfen paylaşılan “Afrin güvenli ve sakin bir yerken Türkiye’nin neden Afrin’den rahatsız olduğunu sormalıyız” ile “Saddam’ın Kuveyt’te sürüklendiği gibi Türkiye’nin Afrin üzerinden bir bataklığa sürüklendiğini” belirten paylaşımları Twitter’da yeniden tweet etmesi suç unsuru sayıldı.

Benzer şekilde, Baydemir’in programdaki ifadelerinin sosyal medyada paylaşılması da suç unsuru olarak gösterildi.

Baydemir, sözkonusu programda Afrin Harekatını şu sözleri eleştirmişti:

“Savaşa karşıyız, adım adım kendi rejimini inşaa etmenin yeri olarak Kürt düşmanlığının kullanıldığı bu girişimden kimsenin lehine bir sonuç çıkmayacak.”

İddianamede ayrıca, Baydemir’in, “Afrin düşmedi ama AKP zihniyeti düştü” sözleri, kayıtlara “Afrin düşmedi ama CHP zihniyeti düştü” denilerek yanlış geçirildi.

Hürtaş’a yöneltilen suçlama ise, programdaki konuklarının sözlerinin Artı TV’nin sosyal medyada paylaşılmasını müteakip yeniden tweet etmesi.

İddianamenin açıklanmasının ardından konuşan Hürtaş, gazetecilik yapmaya devam edeceğini ifade etti ve savcının tutumunun basın ve ifade özgürlüğüne yönelik önemli bir darbe olduğunu söyledi.

Kaynak: Ahval News

Exit mobile version