Site icon International Journalists

Gazeteci Sedef Kabaş tahliye oldu ama 59 gazeteci halen cezaevinde

‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla 22 Ocak 2022’de tutuklanan gazeteci Sedef Kabaş’a açılan davada karar çıktı. İlk duruşmada kararını açıklayan mahkeme, Kabaş’a “cumhurbaşkanına hakaret” suçundan 2 yıl 4 ay hapis cezası verdi. “Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” suçlaması yönünden Sedef Kabaş’ın beraatine hükmeden mahkeme, tahliye kararı verdi.

Sedef Kabaş ve avukatlarının hazır bulunduğu duruşmaya salonun küçük olması sebebiyle sınırlı sayıda gazeteci alındı. Savunmasını yapan Kabaş, “Mevcut iktidarın bana ve bize yaşattıklarına rağmen gerçekleri söylemeye devam edeceğim. Yurtdışında aldığım eğitimlerden sonra kendi isteğiyle yurda dönmüş bir gazeteciyim. Hakkımda açılmış tek bir dava yok” dedi.

‘IŞİD ÜYESİ OLSAYDIM, UYUŞTURUCU TİCARETİ YAPSAYDIM SERBEST OLACAKTIM’

“Goebbels yöntemlerini eleştirdiğim konuşmam Goebbels yöntemleriyle hedef gösterildi” diyen Kabaş, “Merak ediyorum acaba hukuk karşısında hakkımı aramak bu husumetin sebebi midir? Bu kişiler şimdi de atasözünden hakaret çıkarıp cezalandırılmamı istiyorlar. Ben bugün IŞİD üyesi olup, emniyetin canlı bomba listesinde olsaydım serbest olacaktım, uyuşturucu ticareti yapsaydım rahat rahat dolaşacaktım” diye konuştu.

SAVCI TUTUKLULUĞUN DEVAMINI İSTEDİ

Esas hakkındaki mütalaasını sunan savcı, Sedef Kabaş’ın davaya konu sözleriyle Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı makamı ve Beştepe’yi kast ettiğini ve bu nedenle savunmasının cezadan kurtulma amacı taşıdığını iddia ederek, “cumhurbaşkanına hakaret” suçundan cezalandırılmasını istedi.

Duruşmaya verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, Kabaş’a “cumhurbaşkanına hakaret” suçundan 2 yıl 4 ay hapis cezası verdi. “Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” suçlaması yönünden Sedef Kabaş’ın beraatine hükmeden mahkeme, tahliye kararı verdi.

SEDEF KABAŞ: HAKLIYSANIZ KORKMAYACAKSINIZ

Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’ndan tahliye olduktan sonra cezaevi çıkışında açıklama yapan Sedef Kabaş, ‘Haklıysanız korkmayacaksınız, haksızlık varsa da susmayacaksınız” dedi.

Kabaş, bir TV kanalında “Öküz Saray’a çıkınca kral olmaz ama saray ahır olur” diyerek Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklanmıştı.

59 GAZETECİ HALEN CEZAEVİNDE!

Sedef Kabaş’ın tahliye edilmesi Türkiye’de basın özgürlüğü sorunun çözüldüğü anlamına gelmiyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili ve Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu ’10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ne dair rapor hazırladı. Türkiye Gazeteciler Sendikası verilerine göre 34, Bağımsız Gazetecilik Platformu verilerine göre ise 59 gazetecinin halen cezaevinde bulunduğunun belirtildiği raporda, AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından 2021 yılı sonuna kadar en az 811 gazetecinin tutuklandığı vurgulandı.

Halen tutuklu olan gazeteciler Sedef Kabaş kadar şanslı değiller. Kabaş gibi 49 gün değil yıllardır özgürlüklerinden mahrumlar. Çoğu 15 Temmuz’dan sonra tutuklandı. Tutuklanmalarının nedeni ise Erdoğan’a muhalif olmaları ya da rejimin hedef aldığı isimler olması.

İşte Gazeteci Sedef Kabaş kadar şanslı olmayan ve yıllardır hücrede tutsak olan o gazetecilerden bazıları.

Kapatılan Samanyolu TV’nin Genel Yayın Yönetmeni Hidayet Karaca: 2014’ten beri tutuklu

Gazeteci Mehmet Baransu: 2015’ten beri tutuklu

Kapatılan Bugün Gazetesi Yazarı Gültekin Avcı: 2015’ten beri tutuklu

Kapatılan Zaman Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Ünal: 2016’dan beri tutuklu

Kapatılan Zaman Gazetesi Yazarı Ali Ünal: 2016’tan beri tutuklu

Kapatılan Zaman Gazetesi Görsel Yönetmeni Fevzi Yazıcı: 2016’tan beri tutuklu

TRT Haber Eski Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Böken: 2016’tan beri tutuklu

Fox TV Eski Haber Müdürü Ercan Gün: 2016’tan beri tutuklu

Kapatılan Bugün Gazetesi Editörü Zafer Özcan: 2019’dan beri tutuklu.

Exit mobile version