Sınır Tanımayan Gazeteciler Kuruluşu (RSF), 14 Aralık Perşembe günü, basın özgürlüğüne ilişkin yıllık değerlendirme raporu yayınladı. Raporda, 2023 yılında öldürülen, hapsedilen, kaçırılan ve kaybolan gazetecilerin sayıları yer aldı.
Değerlendirmeye göre, 2023 yılında 45 medya çalışanı işleriyle bağlantılı olarak hayatını kaybetti. Aynı zamanda 84 gazeteci kayboldu, 54’ü kaçırıldı ve 521’i tutuklandı. RSF’in verilerine göre bu yıl, İsrail ve Hamas arasındaki savaşa rağmen, 2002’den bu yana görülen en düşük sayıda gazeteci öldürüldü. İsrail ve Filistin arasındaki savaşta 17 gazeteci yaşamını yitirdiği gösterildi.
Ancak, Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) verilerine göre, sadece İsrail ve Filistin arasındaki savaşta en az 63 gazeteci öldürüldü. Aynı zamanda birçok doğrulanmamış rapor olduğu ve bu sayının daha da artabileceği belirtildi.
RSF Yönetim Kurulu Sözcüsü Katja Gloger, “Savaşlardan ve silahlı çatışmalardan haber yapanlar, cesaretlerinin bedelini hala kendi hayatlarıyla ödüyorlar. Şu anda Gazze Şeridi’nde durum özellikle tehlikeli” dedi. Gloger, konuyu hemen Ukrayna’ya çekerek, “Ukrayna ya da Mali gibi diğer savaş ve çatışmalarda görev yapan muhabirleri de düşünüyoruz. Kamuoyunun ilgisi azalmış olsa da yaptıkları iş tehlikeli olmaya devam ediyor. Kendimizi kandırmamalıyız. Ortalama olarak neredeyse her hafta bir gazeteci öldürülmeye devam ediyor. Hapsedilenlerin sayısı da yüksek olmaya devam ediyor.” sözlerini kullandı.
Çelişen veriler de konuya dair dikkatleri üzerine çekti. Bu durum, farklı ülkeler arasındaki basın özgürlüğü alanında eşitsizlikleri ve dikkate alınmayan durumları ortaya koydu.