Site icon International Journalists

Gazeteci Kibriye Evren 7. duruşmada da tahliye edilmedi

Yaklaşık bir yıldır tutuklu bulunan Jin News muhabiri Kibriye Evren, “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” suçlamalarıyla 20 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.

JinNews muhabiri Kibriye Evren’in “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” suçlamalarıyla 20 yıla kadar hapis istemiyle tutuklu olarak yargılandığı davanın yedinci duruşması 24 Eylül 2019 günü Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Evren, 9 Ekim 2018 tarihinde Diyarbakır merkezli bir operasyon kapsamında gözaltına alınmış, 11 Ekim 2018 tarihinde çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderilmişti.

P24’ün izlediği duruşmada Diyarbakır Cezaevi’nde tutuklu bulunan gazeteci Evren ile avukatları Resul Tamur ve Pirozhan Karali hazır bulundu. Duruşmayı P24’ün yaı sıra Evren’in ailesi ve gazeteci arkadaşları ile Türkiye Gazeteciler Sendikasını (TGS) temsilen avukat Ülkü Şahin, Özgür Gazeteciler İnisiyatifi Sözcüsü Hakkı Boltan ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu’ndan temsilciler de izledi.

Savcı, davanın Mayıs ayında görülen beşinci duruşmasında verdiği esas hakkındaki mütalaasında, Evren’in “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” suçlarını işlediğinin sabit olduğunu belirterek, 20 yıl hapisle cezalandırılmasını talep etmişti.

Heyet değişikliği nedeniyle önceki duruşma zabıtlarının okunmasıyla başlayan duruşmada mütalaaya karşı savunması için söz alan Evren, dosyada gazetecilik faaliyetlerinin illegalize edilmeye çalışıldığını söyledi. Basın özgürlüğü ve eleştiri çerçevesindeki sosyal medya paylaşımlarının hakkındaki dosyada “propaganda” olarak değerlendirildiğini ifade eden Evren, hakkındaki gizli tanık ifadelerinin de tamamen iftira olduğunu belirterek tahliyesini talep etti.

Evren’in avukatı Resul Tamur, müvekkilinin yaklaşık 200 kişi ile birlikte gözaltına alındığını, ancak toplu olarak gözaltına alınan bu kişiler arasında Evren’in şu anda tutuklu olan tek kişi olduğunu ifade etti. Evren hakkında ifade veren gizli tanıkların çok sayıda kişi hakkında benzer söylemlerle ifade verdiklerinin altını çizen Tamur, ifadelerin tümünün denetlenebilmesi için dosyaya konulmasını talep etti. Avukat Pirozhan Karali de müvekkillerinin beraat edeceğini düşündüklerinden tahliyesine karar verilmesini talep etti.

Duruşma sonunda ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Evren hakkında “örgüt üyeliği” iddiasıyla Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılmış 2016 tarihli soruşturma dosyasının akıbetinin yeniden sorulmasına, Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan 2018 tarihli soruşturma dosyasının akıbetinin sorulmasına ve Evren’in tutukluluk hâlinin devamına karar vererek davayı 12 Kasım 2019 tarihine erteledi.

Exit mobile version