Site icon International Journalists

Gazeteci Aydın Keser ilk duruşmasında beraat etti

Yeni Yaşam gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Keser, gazetede yayımlanan bir haber nedeniyle “örgüt propagandası” suçlamasıyla yargılanıyordu.

Yeni Yaşam gazetesinin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser hakkında “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması, İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmada Aydın Keser ve avukatı Özcan Kılıç hazır bulundu.

Yeni Yaşam gazetesinin 10 Ekim 2019 tarihli nüshasında yayımlanan “Bu Pınardan Barış Akmaz” başlıklı haber sebebiyle “terör örgütü propagandası yapmak” suçlaması yöneltilen Keser mahkemeye yazılı olarak sunduğu savunmasında, üzerine atılı suçlamayı reddetti. Suçlamaya konu haberin Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Suriye’de başlattığı harekâtın analiz ve değerlendirmesini içerdiğini anlatan Keser, herhangi bir örgütün propagandasının yapılmadığını belirterek beraatini talep etti.

Keser’in avukatı Özcan Kılıç, söz konusu haberde herhangi bir örgütün bahsinin geçmediğini ifade etti. Kılıç suçlama konusu haberin, haber verme amacıyla yapıldığını ve çeşitli sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler, yazarlar, milletvekilleri ve vatandaşların yaptıkları açıklamalara dayandığını söyledi. Kılıç, “Kamuoyunu bilgilendirmek için yapılan haberde suçun maddi ve manevi unsurları oluşmamıştır” diyerek beraat talebinde bulundu.

Mütalaasını sunan savcı da söz konusu haberde propaganda unsurlarının bulunmadığını söyledi. Haber içeriğinin, PKK/KCK ve YPG/PYD’nin cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek, övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek nitelikte olmadığını söyleyen savcı Keser’in beraatini istedi.

Hükmünü açıklayan mahkeme, yüklenen fiilin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması nedeniyle (CMK 223/2-a md.) Keser’in beraatine oybirliğiyle karar verdi.

Kaynak: Cansu Pişkin, P24

Exit mobile version