Site icon International Journalists

Gazeteci Aydın Engin 82 yaşında hayatını kaybetti

Türk basın tarihinin önemli isimlerinden Gazeteci-Yazar Aydın Engin, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Engin, 8 Mart günü safra kesesinden geçirdiği bir ameliyatın ardından gelişen komplikasyonlar nedeniyle yoğun bakımda tedavi görüyordu.

Aydın Engin “Tırmık” isimli köşesini yazdığı her gazete, dergi ve internet sitesinde insan hakları, evrensel hukuk değerlerine bağlılık ve adalet mücadelesi verdi.

Nüktedan diliyle kendine has bir okur kitlesi oluşturan Engin, son yıllarda Türkiye’deki insan hakları ihlallerine karşı mücadelesini t24’teki köşe yazılarıyla sürdürüyordu.

AYDIN ENGİN KİMDİR?

1941’de İzmir Ödemiş’te doğan Engin, bir süre İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğrenim gördü. Sonrasında hukuk öğrenimini bırakıp tiyatroculuğu meslek olarak seçti. Askerlik döneminin ardından Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu’nda dramaturg ve oyuncu olarak işe başladı. Yılmaz Güney’in özel senaristi olarak çalışan Engin, Yeşilçam için de imzasını kullanmadan pek çok senaryo yazdı.

1969’da tiyatroculuğu bırakarak gazeteciliğe başladı. 12 Mart sonrasında kurulan Türkiye Sosyalist İşçi Partisi’nin kurucuları arasında yer aldı. Partinin kurucularından Oya Baydar ile evlendi. Bu evlilikten oğlu Ekim Engin dünyaya geldi.

Oya Baydar – Aydın Engin

1980’de tutuklu olduğu sırada bir başka davadan ötürü yedi buçuk yıl hapse mahkûm oldu ancak bir yanlışlık sonucu tahliye edilince Haziran 1980’de yurtdışına gitti. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra Türkiye’ye dönemedi. Yaşamını siyasi mülteci olarak Almanya’da sürdürdü.  

1991’de çıkan kısmi aftan yararlanarak Türkiye’ye döndü. Kısa süre Sağmalcılar Cezaevi’nde hapis yattı. 1992-2002 arasında Cumhuriyet gazetesinde habercilik ve köşe yazarlığı yaptı. 2002’de Cumhuriyet’ten ayrıldı.

BirGün gazetesinin kuruluşunda yönetici olarak görev aldı ve bir süre Tırmık köşesini yazdı. Daha sonra Agos’ta köşe yazıları yazmaya başladı. T24 internet gazetesinin kuruluşuna katıldı. Ağustos 2015’te yeniden yazmaya başladığı Cumhuriyet’ten Eylül 2018’de istifa etti. Engin, T24’te köşe yazarlığına devam etmekteydi.

Exit mobile version