G20 zirvesine bu sene Japonya ev sahipliği yaptı. Toplantıda gündeme gelmese de katılımcı ülkelerin basın özgürlüğü karnesinin zayıflığı dikkat çekti.
Dünya liderlerinin katıldığı G20 zirvesinde ekonomik ve stratejik önemli sorunlar üzerine ikili görüşmeler yapıldı ve dünya siyaseti için önemli başlıklar öne çıktı.
Gündemde öne çıkmayan ancak oldukça önemli olan bir konu vardı.Oda basın özgürlüğü idi.Liderlerin kapanışta basına verdiği poz, ülkelerin medya karnesini akıllara getirdi.
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü(RSF), sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda durumu “Uluslararası toplumun endişe verici fotoğrafı” olarak niteledi ve ülkelerin basın özgürlüğü indeksindeki yerlerini açıkladı.
Paylaşımda verilen bilgiye göre; G20 ülkeleri arasında en kötü durumdaki 3 ülke Türkiye, Suudi Arabistan ve Çin.
Dünya Basın Özgürlüğü İndeksindeksine göre G20 ülkelerinin medya özgürlüğü sıralaması şu şekilde:
İtalya 43,
ABD 48,
Japonya 67,
Brezilya 105,
Endonezya 124,
Hindistan 140,
Meksika 144,
Rusya 149,
Türkiye 157,
SuudiArabistan 172,
Çin 177’inci
İşte Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) ‘nün düşündüren o paylaşımı:
G20 nedir?
20’ler Grubu (G20) 19 devlet ve Avrupa Birliği’nden oluşur. Genellikle ekonomik konuların görüşüldüğü zirve toplantıları yılda bir kez yapılır. Kapanış bildirisinde yer alan kararlar siyasi niyet açıklamalarından ibarettir ve bağlayıcılığı yoktur. G20 ülkeleri dünya nüfusunun yaklaşık üçte ikisini barındırır. Küresel gayrı safi hasılanın yüzde 80’i bu ülkelerde yaratılır. 19’lar önde gelen sanayi ülkeleriyle genç sanayi ülkelerinden oluşur: Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Almanya, Fransa, Büyük Britanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, Türkiye ve ABD. Avrupa Birliği grubun 20’inci üyesidir. Zirvelerde Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu ve davetli üçüncü ülkeler de temsil edilir.
Kaynak:International Journalist-DW