Site icon International Journalists

IJA Stantı Frankfurt Kitap Fuarında büyük ilgi gördü

International Journalists Association e.V. (IJA) Dış İlişkiler Direktörü ve Journalist Post Genel Yayın Yönetmeni Yüksel Durgut, TR724’te ‘Medyada Bugün’ programına konuk oldu.

Türkiye ve dünya medyasında öne çıkan haberlerin değerlendirildiği programda gazeteciler Mahmut Filizer ve Bülent Korucu’nun sorularını cevaplayan Yüksel Durgut, derneğimiz ve Frankfurt Kitap Fuarı’ndaki etkinliğimiz hakkında bilgi verdi:

ÜÇ YÜZDEN FAZLA GAZETECİ ÜYEMİZ VAR

“IJA olarak üç yüzden fazla gazeteci üyemizle Almanya’da kâr amacı gütmeyen, kamuya açık ve şeffaf bir derneğiz. Üyelerimiz sadece sürgündeki Türk gazetecilerden oluşmuyor. Yabancı gazeteciler de çalışmalarımıza katkı sağlıyor. Fuarda yine ekibimize katılmak isteyen yabancı gazetecilerle tanıştık. Her geçen gün büyüyoruz.”

6 ÜLKEDEN GAZETECİ, YAZAR, AKTİVİST KONUĞUMUZDU

“Dünyanın en büyük fuarı olarak kabul edilen Frankfurt Kitap Fuarında beş gün boyunca Ukrayna, ABD, Almanya, Fransa, İsveç ve İsviçre olmak üzere altı ülkeden birbirinden değerli gazeteci, yazar ve aktivistleri konuk ettik. Korona sürecinden sonra en yoğun fuardı. Özellikle hafta sonu çok ilgi vardı. IJA olarak güzel bir iş çıkardığımıza inanıyorum. Dernek olarak ‘otoriterliğe karşı demokrasi mücadelesi’ mottosuyla fuardaydık. Çünkü panelistlerimizin çoğu sürgün edilmiş, demokrasi mücadelesi veren insanlardı.”

IJA STANTI FUARDA EN BÜYÜK İLGİYİ GÖRENLERDEN BİRİYDİ

“Maalesef fuarda Türkiye’nin bazı kurumlarının ciddi paralar sarfederek açtığı stantların bomboş olduğunu görmek üzücüydü. Almanya ve İspanya’ya ait birkaç stantla beraber medya konusunda en hareketli ve en büyük ilgiyi IJA olarak bizim stantımız gördü. Bunu fuarı gezen bazı gazetecilerden de duymak bizi sevindirdi.”

UKRAYNA’NIN EN ÖNEMLİ GAZETECİLERİ KONUĞUMUZDU

Ukrayna’da ciddi bir savaş var. İlk gün özellikle Ukrayna’nın öne çıkacağını düşünerek önemli gazetecileri davet ettik. Ukrayna’dan ailesiyle birlikte çıkmak zorunda kalan gazeteci arkadaşımız Yunus Erdoğdu’nun moderatörlüğünde kendisi de bir gazeteci olan Ukrayna Gazeteciler Cemiyeti yöneticisi Volodymyr Bober’i konuk ettik.

Ayrıca Time dergisi tarafından 2022’nin en etkili yüz kişisinden biri seçilen Ukraynalı ödüllü gazeteci Sevgil Musaieva’yı davet ettik. Sağolsun bizi kırmadı ve yaklaşık 24 saatlik yoldan, Kiev’den geldi. Genel yayın yönetmeni olduğu gazetenin günlük 4 milyon ziyaretçisi var ve çok etkili bir kadın gazeteci. Kendisiyle ‘Rus-Ukrayna savaşında gazetecilik ve medyanın rolü’nü konuştuk.”

ENES KANTER’E SEVGİ SELİ

“Sevgil Musaieva ile yayınımız sırasında NBA yıldızı ve aynı zamanda aktivist olan Enes Kanter yayınımıza katıldı. Kendisi büyük ilgi gördü. Adeta bir sevgi seli oluştu. Yüzlerce Türk, Alman ve farklı ülkelerden insan stantımızın çevresindeydi. Birlikte güzel bir yayın yaptık. İki konuğum da özgürlüğün önemini vurguladı. Gazeteci Sevgil Hanım bana yayın sonrası Enes Kanter’in söylediklerinden çok etkilendiğini söyledi. Özgürlük için sessiz kalınmaması konusunda bir çağrı yaptı.”

SÜRGÜNDEKİ GAZETECİ VE YAZARLARLA ÖZGÜRLÜĞÜ KONUŞTUK

“Cevheri Güven de haliyle büyük ilgi gören konuklarımızdan biriydi. Sürgünde gazeteciliği anlattı. Aynı şekilde ünlü akademisyen ve yazarlar Prog. Dr. Eser Karakaş ve Prof. Dr. Vedat Demir, gazeteci meslektaşımız Erkam Tufan Aytav ile ‘Medya ve Demokrasi İlişkisi’ konusunu tartıştılar. O da güzel bir program oldu ve ilgiyle izlendi.”

PROVOKASYON SONUÇSUZ KALDI

“Olay gazeteci Cevheri Güven’in yayını sırasında oldu. Eline kamera ve fotoğraf makinası almış birkaç kişi sadece çekim yapmakla yetinmeyip sözlü ve fiili olarak yayını sabote etmeye çalıştı. Bununla kalmayıp programı izleyenleri teker teker aileler ve çocukları dahil kamerayla kaydetmeye başladılar. Bu provokasyon sırasında Almanya’nın çok önemli bir gazetecisiyle birlikteydim. Bana dedi ki: “Bu kişiler burayı provoke etmeye gelmişler.” Provokasyonları tüm uyarılara rağmen sona ermeyince polis tarafından uzaklaştırıldılar. Tabi A Haber ve Sabah her zamanki gibi olayı çarpıtan yalan haber yaptı. Gelenler provokatör değil de gerçek gazeteciler olsaydı polis neden uzaklaştırsın ki?”

JOURNALİST POST’UN MİSYONU AÇISINDAN BENZERİ YOK

“Fuarda Journalist Post dergimizin de lansmanını yapmış olduk. Dergimize dünyanın farklı ülkelerinden pek çok gazeteci katkı sağlıyor. Misyonu açısından uluslararası alanda benzeri yok. Şu an Türkçe, İngilizce ve Almanca olmak üzere üç dilde yayın yapıyoruz. Yakında İspanyolca ve Portekizce’yi de eklemeyi düşündüğümüz bir projemiz var.”

5. SAYIMIZDA CEVHERİ GÜVEN’İ KAPAK YAPTIK ÇÜNKÜ…

“Derginin bu sene kapağını Ukrayna’ya ayırmıştık ama Cevheri Güven’in hedef gösterilmesi üzerine onu kapağa taşımaya karar verdik. Avrupa’da kimsenin fotoğrafını çekemezsiniz. Evinin adresini yayınlayamazsınız. Çocuğunun görüntüsünü yayınlayamazsınız. Bunlar yasal değil. Ancak bir gazete Türkiye’de yayın yaptığı için aslında suç olan bu eyleminden dolayı herhangi bir yasal işlem uygulanamıyor. Biz de bu yüzden Cevheri Güven’in özelinde bir gazetecinin hedef gösterilmesini kapağa taşıdık. Biz aslında otoriter rejimlerin uzun kollarını işlemeye karar verdik.

Yeni sayımızda 16 ülkeden yaklaşık 30 gazeteci kalemiyle, fikirleriyle destek verdi. Dergi ekibimizin ve yazar kadromuzun zamanla daha da büyüyeceğine ve daha güzel işlere imza atacağımıza inanıyorum. Bunun için emek veren tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.”

Yayına bu linkten ulaşabilirsiniz.

Exit mobile version