Site icon International Journalists

Özgür ve Bağımsız Medya İçin Frankfurt Kitap Fuarına Katıldık

International Journalists Association dünyanın en büyük kitap fuarında özgür ve bağımsız medyanın önemine dikkati çekmek için stant açtı.

Almanya’nın Frankfurt şehrinde düzenlen Kitap Fuarı’na katılan derneğimiz, birçok etkinliğe imza attı.

Dünyanın en büyük kitap fuarında açılan stantta, International Journalists Association tarafından hazırlanan ‘8 Kitap’ analizi büyük ilgi gördü.

Klip haline getirdiğimiz analizde, seçilen 8 kitapta anlatılan trajediler ve hukuksuzluklar ile bugün Türkiye’de yaşananlar arasındaki büyük benzerliğe dikkatleri çektik.

 Bu yüzden derneğimiz fuara; “Bu Kitaplarda okuduğunuz hikayeler şimdi Türkiye’de yeniden yazılıyor” temasıyla katıldı.

Yapılan analiz, masum insanların Türkiye’deki dikta rejimi tarafından adım adım nasıl suçlu ilan edildiğini ve bu insanlara yaşatılan acıları gözler önüne serdi.

Fuarda standımızı ziyaret edenlere, derneğimizin yayımladığı Journalist POST Dergisi’nin 3. Sayısı hediye edildi.

Derginin kapak dosyası; 2 Kasım ‘Dünya Gazetecilere Karşı İşlenen Suçlarla Mücadele Günü’ özelinde, öldürülen veya işkence gören gazeteciler.

Türkçe, İngilizce ve Almanca dillerinde hazırladığımız dergiye Türkiye’den 20 gazeteci röportaj verdi. Çoğu sürgün yaşayan gazeteciler, yaşadıkları zorlukları ve hukuksuzlukları anlattı.

12 farklı ülkeden gazetecinin konuk olduğu dergide, Belarus, Afganistan ve Mısır’daki gazetecilerin yaşadığı sorunlara da değiniliyor.

5 gün süren fuar boyunca tutuklu gazeteciler hakkında; Türkçe, İngilizce ve Almanca video gösterimleri yapıldı.

Fuardaki bir diğer önemli etkinliğimiz ise; hazırlanan ‘Suçlu Kitaplar’ özel raporunun tanıtımı oldu.

Rapor; International Journalists Association ve Belçika merkezli Solidarity With Others derneğinin işbirliği ile hazırlandı.

15 Temmuz 2016 sonrası Türkiye’de yasaklanan kitapları ele alan rapor, yapılan kitap katliamını da gözler önüne serdi.

Evinde devletin izniyle basılan, bandrollü kitapları bulunduranların bile terör suçlaması ile hapse atıldığı Türkiye’de bizzat devlet eliyle yakılan veya imha edilen kitap sayısı milyonları buldu.

Gazeteciler gibi, bazı yazarların da kitapları sebebiyle hapse atıldığı biliniyor.  

Medya kuruluşlarının da ilgisini çeken standımızdan canlı yayınlar da yapıldı

Ziyaretçilerimiz arasında; gazeteciler Ahmet Nesin, Cevheri Güven, yazarlar Kazım Gündoğan, Haydar Karataş, Nezahat Gündoğan ve akademisyen Prof. Kemal Bozay gibi isimler de vardı.

Fuarın en kalabalık gününde ise dernek üyemiz gazeteciler Türkiye’deki tutuklu, yargılanan ya da baskılanan meslektaşları için sessiz yürüyüş eylemi gerçekleştirdi.

Yürüyüş öncesi okunan bildiride; Türkiye’de gazetecilerin yazdıkları sebebiyle tutuklandığına vurgu yapıldı ve özgür gazeteciliği sürdürülmesinin imkansız olduğu belirtildi.

Bildiride, gazetecileri hukuksuzca cezalandıran Çin, Rusya, Belarus gibi baskıcı rejimlerin Türkiye’deki Erdoğan rejimiyle  benzeştiğine dikkatleri çektik.

Bildiride ayrıca; 15 Temmuz darbe girişiminin ardından on binlerce insanın darbecilikle suçlanıp yargılandığı hatırlatılarak, faturanın gazetecilere de kesildiğini vurguladık.

Dernek üyelerimiz, fuar organizatörü Alman Yazarlar Birliği’nin Belarus ve Türkiye’de tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması için Goetheplatz’da düzenlediği eyleme de katıldı.

Fuar boyunca; ziyaretçilerimize tutuklu bulunan gazetecilerin ve derneğimizin faaliyetlerinin anlatıldığı broşür dağıttık.

Exit mobile version