Site icon International Journalists

IJA’ya konuşan Ukraynalı gazeteci Bober: Savaşta 40 gazeteci öldü

74’üncü Frankfurt Kitap Fuarı, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve İspanya Kralı Felipe’nin katıldığı açılış töreni ile başladı. Dünyanın en büyük kitap fuarı, 23 Ekim’e kadar kitapseverlerin buluşma noktası olacak. International Journalists Association e.V (IJA), bu yıl da ‘Gerçek Demokrasi İçin Özgür Medya’ teması ile fuarda yerini aldı.

Kitapseverlerin büyük ilgi gösterdiği IJA, fuarın ilk gününde ukraynahaber.com sitesi Genel Yayın Yönetmeni Yunus Erdoğdu’nun moderatörlüğünde Ukraynalı gazeteci Poglyad Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Volodymyr Bober’ı konuk etti.

Aynı zamanda Ukrayna Gazeteciler Cemiyeti (NSJU) yönetim kurulu üyesi olan Volodymyr Bober, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından ülkedeki gazetecilerin güvenliğine ilişkin yapılan çalışmaları anlattı.

UKRAYNA’DA 40 GAZETECİ ÖLDÜ

Savaşın başladığı tarihten bu yana yaklaşık 40 gazetecinin hayatını kaybettiğini ifade eden Bober şunları söyledi: “Ukraynalı gazeteciler canları pahasına görevlerini yapmaya devam ediyor. Ukrayna Gazeteciler Cemiyeti bünyesinde kurulan bir dayanışma merkezi ile gerek Ukrayna içinde görev yapan gerekse yurtdışına çıkmak zorunda kalmış gazetecilere her türlü destek verilmeye çalışılıyor. Savaş şartları ile birlikte gazetecilerin ihtiyaçları da değişti. Ukrayna Gazeteciler Cemiyeti cephe hattında görev yapan gazetecilerin yelek ve miğfer gibi ihtiyaçlarını karşılıyor.”

Ukrayna Gazeteciler Cemiyeti’nin yapılan uluslararası yardımların gazetecilere ulaşmasında köprü görevi üstlendiğini de söyleyen Bober şöyle devam etti: “Rus işgali ile birlikte Ukrayna’da gazetecilerin çalışma ofisleri de yakılıp yıkıldı. Ukrayna Gazeteciler Cemiyeti gazetecilere çalışma ortamı sağlama konusunda da destek oluyor.”

GAZETECİLER ESİR ALINIYOR

Ukraynalı gazeteci, Herson bölgesindeki gazetecilerin son durumuna ilişkin de bilgi verdi: “Herson, Rusya’nın işgal ettiği bölgelerden bir tanesi ve buradaki gazetecilerin bir bölümü esir alınmış durumda. Esir alınmayanlar ise binaların bodrum katlarında zor şartlarda görevlerini sürdürüyor.

Poglyad Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Volodymyr Bober ile yapılan söyleyişi IJA’nın YouTube kanalından da canlı yayınlandı.

Fuara IJA’nın yanı sıra 15 Temmuz 2016 yılındaki sözde darbe girişiminin ardından Türkiye’de yaşanan soykırımı kayıt altına alan Tenkil Müzesi derneği de katılıyor. Tenkil Müzesi derneği, insanlığa karşı bir suç olan ‘TENKİL’i dünyaya duyurma misyonu ile Frankfurt Kitap Fuarında bu yıl ilk kez yerini aldı.

Pandemi nedeniyle son iki yılda kısıtlamalar altında gerçekleşen Frankfurt Kitap Fuarında bu yıl etkinlikler yüz yüze gerçekleştiriliyor. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 95 ülkeden yaklaşık 4 bin yayın kuruluşunun stant açarak katıldığı fuarda, çok sayıda panel ve okuma etkinlikleri de gerçekleşecek.

Exit mobile version