Site icon International Journalists

Fevzi Yazıcı’nın “Koyu-Beyaz Çizgileri” Norveç’te

6,5 yıl Silivri Cezaevi’nde kalan Zaman gazetesinin görsel yönetmeni Fevzi Yazıcı’nın çizdiği resimler, Norveç’te açılan ‘İnsan Olmak’ isimli sergide sergileniyor. Oslo’da açılan sergiye, Norveç sanat dünyasının önde gelen isimlerinin yanında çok sayıda insan hakları savunucusu da katılıyor. Eserler arasında Yazıcı’nın hücrede çizdiği resimler de yer alıyor.

“Bir Tükenmez Kalem”

Fevzi Yazıcı eserlerini “hücremdeki manevi portre” olarak betimliyor. Ziyaretçileri asıl büyüleyen ise Yazıcı’nın resimlerini, hapishane’de izin verilen birkaç araç ile gerçekleştirmesi: sıradan bir tükenmez kalem, ucuz kağıtlar ve bir cetvel…

Başlangıçta müebbet hapis cezası olan Yazıcı’nın cezası 3 yıl sonra 11 yıl 3 aya indirildi. Yazıcı Haziran 2023’te, 6 yıl 7 ay cezaevinde kaldıktan sonra tahliye oldu. Vaktinin çoğunu hücrede sadece bir siyah tükenmez kalem ile resim çizerek geçiren Gazeteci’nin eserleri “Koyu Beyaz“ başlığı altında sergileniyor. Çizimlerin noktasal tekniği ve çok uzun süre içinde üretilmesi, sembolik olarak “Yüksek Güvenlikli Silivri Hapishanesi’ndeki zorlu koşulları tanımlıyor.“Zamanım Yoktu Özgürlüğüm Vardı, Şimdi Zamanım Var Özgürlüğüm Yok”

Fevzi Yazıcı hapishanede geçirdiği süreyi  “Zaman gazetesinin görsel yönetmeniyken yoğun hayatıma sanatsal bir bakış açısı katmak için toplantılarda tükenmez kalemle çizerdim. O zamanlar zamanım yoktu ama özgürlüğüm vardı; şimdi zamanım var ama özgürlüğüm elimden alındı. Ne kadar ironik, değil mi?” ifadeleriyle özetliyor.

Yazıcı’nın eserleri geçtiğimiz yıllarda Washington Post gazetesi tarafından özel ek olarak okuyucularına verilmiş, daha sonra da ABD’nin New York ve Minneapolis şehirlerinde düzenlenen sergilerde sanatseverlerle buluşmuştu.

 

Exit mobile version