Site icon International Journalists

8 gazeteciye 24 yıl hapis cezası

Türkiye’deki gazeteci yargılamalarını izleme, belgeleme ve hafızalaştırma çalışmalarında bulunan Press In Arrest Mart raporunu yayınladı.

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ),  Freedom House gibi dünya çapındaki kuruluşların Türkiye’yi ‘Özgür olmayan ülke statüsüne’ almasına rağmen Mart ayından da gazeteciler günlerini adliye koridorlarında geçirdi.

Ay boyunca 9 ilde en az 79 gazeteci, yargılandıkları çeşitli davalar kapsamında hakim karşısına çıktı. Press In Arrest’in verilerine göre; Mart ayında en az 3 gazeteci gözaltına alındı, bir gazetecinin Türkiye’ye girişi ise engellendi. Mart ayı boyunca yargılaması yapılan 35 davanın 14’ünde karar çıktı. 5 gazeteci yargılandığı davadan beraat etti. 2 gazetecinin davasında durma kararı verildi. Bir gazetecinin davası düşürüldü. 8 gazeteciye ise 24 yıl 3 ay hapis cezası ve 14 bin 80 TL adli para cezası verildi.

Mart ayında farklı sulh ceza hakimlerince, onlarca haber içeriğine erişim engeli getirilerek, silinmesine karar verildi. Serhat Albayrak’ın aldırdığı kararla birlikte Press In Arrest veritabanında yer alan “Ceren Sözeri – Serhat Albayrak / Tazminat Davası” ile ilgili sayfası da erişime engellendi. İçeriğin silinmesi yönünde karar alındı. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Halk TV ve TELE 1’e idari para cezası uyguladı. Mart ayında gazeteciler yine saldırıya ve tehdide maruz kaldı.

Exit mobile version