Site icon International Journalists

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği: 2020’de Türkiye gazeteciler için cezaevi oldu

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) gazetecilere yönelik hak ihlalleri raporunu açıkladı.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) gazetecilere yönelik hak ihlalleri raporunu açıkladı. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği’nde açıklanan raporda gözaltına alınan 79 gazeteciden 24’ü tutuklanırken gazetecilere yönelik dava, tehdit, saldırıların da devam ettiği belirtildi. Rapor öncesinde konuşan DFG Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu son bir yılda gazetecilere yönelik artarak devam eden baskılarla birlikte gazetecilerin yaşadıkları hak ihlallerine dikkat çekti. 

ÖTEKİLERİN SESİ, BASIN EMEKÇİLERİ HEDEF TAHTASINDA 

Açıklamada bulunan DFG Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu, iktidarın çizgisi dışında duran gazetecilerin iktidar tarafından hedef alındığını ve tek tip bir gazetecilik yaratmak için her türlü baskı aygıtını kullandığını ifade etti. Müftüoğlu, “ Gözaltı, tutuklama, soruşturma, dava, hapis cezası, erişim engeli, ekran karartma… 2020 raporumuzda yer alan bu veriler, gazetecilerin bir yıl boyunca basın özgürlüğü dışında her şeyi yaşadığını, çok net bir şekilde ortaya koyuyor. Geride bıraktığımız yılda gazeteciler neredeyse her gün bu ve benzeri baskı türleriyle yüz yüze bırakıldı. İktidarın oluşturduğu havuza girmeyen, ötekilerin sesini duyurmaya çalışan, doğru ve cesur habercilik ilkesiyle hareket eden basın emekçileri hedef tahtasına oturtuldu. Bu durum gerçeğe tahammül edilmediğini gösteriyor. Ama şunu unutmamak lazım; gerçeğin er ya da geç ortaya çıkma gibi bir huyu vardır” dedi. 

EN FAZLA TUTUKLU GAZETECİNİN BULUNDUĞU ÜLKELER ARASINDAYIZ

Türkiye’de her dönem basına yönelik baskı ve hak ihlallerinin yaşandığını belirten Müftüoğlu, ancak hiçbir dönemin mevcut iktidar dönemi kadar ağır geçmediğini söyledi. Müftüoğlu, “ İktidar kanadı “En özgür basın bizde” söylemini ağzından düşürmese de yaşananlar tam tersi bir durumu ortaya koyuyor. Bunu biz değil önümüzdeki tablo söylüyor. Bu tabloyu görmek için de kapatılan basın kurumlarına, tutuklu gazetecilere, basın emekçilerinin karşılaştığı zorluklara ve Türkiye’nin dünya basın özgürlüğü sıralamasına bakmak yeterlidir. 2020 yılında Türkiye bir kez daha gazeteciler için cezaevine dönüştürüldü. Tutuklu meslektaşlarımızın özgürlüklerine kavuşmasını beklerken cezaevine konulan gazetecilere yenileri eklendi. En fazla tutuklu gazetecinin bulunduğu ülkeler arasında en ön sıralarda oturuyor. Bu durum bile basın özgürlüğü açısından nerede olduğumuzu göstermeye yetiyor” dedi. 

DFG Eş Başkanı Serdar Altan ise 2020 yılında yaşanılan hak ihlallerini şöyle sıraladı;
 
Gözaltına alınan gazeteciler: 79 
Tutuklanan gazeteciler: 24 
Saldırıya uğrayan gazeteciler: 19 
Kötü muamele, tehdit ve ajanlık dayatması: 17 
Haber takibi engellenen gazeteciler: 12 olay 
Hakkında soruşturma açılan gazeteciler: 54 
 Hakkında dava açılan gazeteciler: 53 
 Cezalandırılan gazeteciler: 43 kişiye 150 yıl 15 gün hapis, 56.310 TL para cezası 
 Yargılaması devam eden gazeteciler: 231 dosya, 539 gazeteci  
 İlan reklam cezası verilen gazeteler: 8 
 RTÜK cezaları: 43 
 İnternet erişim engeli: 1960 haber, 145 internet sitesi 
 İşine son verilen gazeteciler: 6 
 Tutuklu gazeteci sayısı (04 Ocak 2021 itibariyle): 91 

Exit mobile version