Site icon International Journalists

‘Devletin resmi görüşünü savunmuyorsan tutuklanabilirsin’

Van’da Servet Turgut ve Osman Şibal’in helikopterden atılması olayını haberleştirdikten sonra gözaltına alınan Mezopotamya Ajansı muhabirleri Adnan Bilen ve Cemil Uğur ile JinNews muhabiri Şehriban Abi, gazeteci Nazan Sala tutuklandı.

Van’da gözaltına alınan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Adnan Bilen ve Cemil Uğur ile JinNews muhabiri Şehriban Abi, gazeteci Nazan Sala hakkında tutuklama kararı verildi. Gazete dağıtıcıları Şükran Erdem ve Fehim Çetiner ise serbest bırakıldı.

Mahkemeye sevk edilen gazetecilere emniyette, ‘haberleri takip etmek için kimden talimat aldıkları, haber giderlerini nereden karşıladıkları’ gibi sorular yöneltildi. Savcılık, 4 gazeteciyi ‘silahlı terör örgütü üyeliği’ suçlamasında tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk etti. Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği, Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Adnan Bilen, Cemil Uğur, Jinnews muhabiri Şehriban Abi ve Gazeteci Nazan Sala hakkında tutuklama kararı verildi.

Yeni Yaşam gazetesi dağıtımcısı Fehim Çetiner ve eski gazete dağıtımcısı Şükran Erdem ise, yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol tedbiri ile serbest bırakıldı.

Hukukta olmayan bir suçlama

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Eş-Direktörü avukat Veysel Ok, bu hukuksuzluğu mlsaturkey.com’a değerlendirdi. Gazetecilerin “devlet aleyhine toplumsal olayları haber yaptıkları” gerekçesiyle tutuklanmasına ilişkin değerlendirmede bulunan avukat Veysel Ok,  gazetecilerin hukukta olmayan bir suçlama ile tutuklandıklarına dikkat çekti. Haberin toplumsal bir iş olduğuna dikkat çeken Ok, şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’nin hukuk sisteminde ‘devlet aleyhine toplumsal olayları haber yapmak’ gibi bir suçlama yok. Sulh Ceza Hâkimliğinin kurduğu bu cümle, gazetecilerin yaptığı haberlerden rahatsız olan, tedirgin olan devlet memurlarını korumaya yönelik bir hamle. Üstelik tüm gazeteciler toplumsal olayları haber yapar. Zaten haber dediğin toplumsaldır. Yani toplumsal haberleri yaparken devletin resmi görüşünü savunmuyorsan, yansıtmıyorsan risk altındasın, tutuklanabilirsin”

Avukat Veysel Ok
Exit mobile version