Site icon International Journalists

Deutsche Welle ve VOA’ya Türkiye’de erişim engeli: Basın meslek örgütleri karara tepki gösterdi

RTÜK’e lisans başvurusu yapılmadığı gerekçesiyle DW Türkçe ve VOA Türkçe’nin internet sitelerine Türkiye’den erişim engellendi.

Almanya merkezli Deutsche Welle ve ABD merkezli Amerika’nın Sesi (VOA) haber portalları, lisans başvurusu yapmadıkları gerekçe gösterilerek Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından erişime engellendi.

Deutsche Welle Türkçe, yaptığı açıklamada, “Lisans almak Türk hükümetinin editoryal içeriği sansürlemesini mümkün hale getireceği için DW bu karara uymadı.” dedi.

DW Genel Müdürü Peter Limbourg konuyla ilgili, “Yaptığımız kapsamlı yazışmalarda ve ayrıca medya denetleme kurumu başkanıyla yaptığımız kişisel görüşmelerde DW’nin neden böyle bir lisans için başvuruda bulunamayacağını açıklamıştık. Örneğin, Türkiye’de lisanslı medya, RTÜK’ün uygunsuz olarak değerlendirdiği çevrimiçi içeriği silmekle yükümlü. Bu durum bağımsız bir medya kuruluşu için kabul edilemez. DW, şimdi uygulanan erişim engeline karşı yasal yollara başvuracak.” açıklamasında bulundu.

Alman Gazeteciler Birliği (DJV) yaptığı yazılı açıklama ile DW’ye yönelik erişim engeline tepki göstererek, bu engelinin kaldırılması için Alman hükümetine çaba göstermesi çağrısında bulundu.

DJV Başkanı Frank Überall, “Deutsche Welle’ye erişim engeli getirilmesi, Erdoğan otokrasisinin saf keyfiliğinden başka bir şeyle açıklanamaz” eleştirisini yaptı. Überall, “Deutsche Welle’nin sunduğu gibi bağımsız ve eleştirel gazeteciliğin” Türkiye’de mümkün olabilmesi gerektiğini ifade etti.

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü Almanya Temsilcisi Christian Mihr, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin ülkede “bağımsız medyaya yönelik sürekli saldırılarını” şimdi de yabancı medyayı kapsayacak şekilde genişletmek istiyor gibi göründüğünü söyledi. Alman haber ajansı DPA’ya konuşan Mihr, Türkiye’deki medyanın artık yaklaşık yüzde 90’ının hükümetin veya hükümete yakın iş insanlarının kontrolünde olduğunu kaydetti.

RTÜK üyesi İlhan Taşçı da engellemeye dair sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada kararın basın özgürlüğünü engellemeye yönelik olduğuna dikkat çekti:

RTÜK, 2019 yılının ağustos ayında yayımlanan yönetmelikle internet üzerinden yayın yapan platformlara RTÜK’ten lisans alma şartı getirilmişti. RTÜK, AKP ve MHP’li üyeleri oy çokluğuyla 9 Şubat’ta aldığı kararı doğrultusunda da görüntülü haberleriyle ilgili lisans başvurusu yapmamaları gerekçesiyle VOA Türkçe ve DW Türkçe’ye erişim engellemesi getirilmesi için yargıya başvurmuştu. Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği de bu başvuruyla engelleme kararı aldı. Karar BTK tarafından uygulanmaya başlandı.

Exit mobile version