Site icon International Journalists

Ders konusu Türkiye’de basın özgürlüğü

Alman devlet televizyonu ZDF, Almanya’da öğrencilere Türkiye’yi anlatmak için videolar hazırladı. İlk videonun konusu ise basın özgürlüğü oldu.

Hazırlanan video klipte basın özgürlüğünün Türkiye’de anayasal güvence altına alındığına ve gazetecilerin mesleklerinden dolayı bir yaptırıma veya tutuklamaya maruz kalmamasının devlet tarafından garanti edilmesi gerektiğine vurgu yapılıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükumetinin anayasada yer bulmasına rağmen basın özgürlüğünü sağlamadıklarından dolayı her zaman eleştirildikleri bilgisi izleyicilerle paylaşılıyor.

Bu duruma örnek olarak ise Erdoğan’ı eleştiren yayınlar yapan kanalların kapatılması, yayınlarının durdurulması ve haber yapan gazetecilerin tutuklanması gösteriliyor.

Türkiye’nin dünyada gazetecilerin tutuklandığı bir ülke olarak tanındığı ve birçok gazetecinin yıllardır hapiste olduğu klipte dikkat çeken önemli bir diğer nokta. Tutukluluk sebebi olarak ise gazetecilerin yasaklanmış siyasal görüşlerin propagandasını yaptıklarının öne sürüldüğü ifade ediliyor.

Klibin son kısmında ise hükumetlerin hoşuna gitmese de siyasetçilerin faaliyetlerini haberleştirip topluma aktarmanın ve siyasetçilere eleştirel sorular sormanın gazetecilerin ödevi olduğu vurgulanıyor.

Exit mobile version