Site icon International Journalists

Dayanışma Geri Adım Attırdı: Rus Gazeteci Ivan Golunov Hakkındaki Suçlamalar Düşürüldü

Rusya’da uyuşturucu bulundurduğu iddiasıyla ev hapsine alınan araştırmacı gazeteci İvan Golunov hakkındaki suçlamalar düşürüldü; soruşturma dosyası, “suçluluğuna yeterli kanıt bulunmadığı” gerekçesiyle kapatıldı.

İçişleri Bakanı Vladimir Kolokoltsev soruşturma dosyasının kapatıldığı ve Golunov’un serbest bırakılacağını söyledi. Golunov’u gözaltına alan güvenlik güçleri ise açığa alındılar. İçişleri Bakanı Moskova’da bakanlığın uyuşturucu ile mücadele bölümlerinin başında olan iki general rütbeli bürokratı da görevden aldı.

Golunov’un avukatları 37 yaşındaki gazetecinin çantasında ve evinde bulunan uyuşturucunun birileri tarafından gizlice yerleştirildiğini dile getirmiş, Golunov da masumiyetini kanıtlamaya ve adil bir soruşturmada işbirliği yapmaya hazır olduğunu ifade etmişti.

Meslektaşları ve insan hakları savunucuları yolsuzlukla ilgili araştırmalarıyla bilinen Golunov’un yaptığı haberler yüzünden, cezalandırılmak amacıyla gözaltına alındığını savunuyorlardı ve gözaltına alındığı ilk günden itibaren hem Rusya’da hem de ülke genelinde dayanışma eylemleri yapmaya başladılar. Ülkenin önde gelen üç gazetesi dün Rusya’da eşine rastlanmamış bir dayanışma göstrerek ortak manşetle çıktı. “Hepimiz İvan Golunov’uz” manşetini atan gazeteler birinci sayfalarına başka haber de almadılar ve ortak bir açıklama yayınladılar: İvan Golunov’un suçluluğuna ilişkin soruşturma çerçevesinde sunulan kanıtları ikna edici bulmadıklarını, gözaltına alınması sırasında yasaların ihlal edildiğine dair büyük şüphe taşıdıklarını yazdılar. Golunov’un gözaltına alınması ve tutuklanmasının gazetecilik faaliyetleri ile ilgili olduğunu düşündüklerini vurguladılar.

Kaynak:Medyascope

Exit mobile version