Site icon International Journalists

Cumhurbaşkanına hakaret davasında karar…

Evrensel gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat’ın, 28 Mayıs 2017 tarihinde yayımlanan “Erdoğan ailesiyle ilgili bu iddialara muhatapları ne diyor?” başlıklı yazısı nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla yargılandığı davanın dördüncü duruşması 14 Kasım 2019 tarihinde İstanbul’daki Bakırköy 31. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Polat’ın avukatı Devrim Avcı, suçlamaya konu köşe yazısında yer verilen theblacksea.eu adlı sitedeki haberin orijinal halini mahkemeye sundu. Avcı, Craig Shaw imzalı söz konusu haberin sitede halen ulaşılabilir olduğunu ifade etti.

“İfade özgürlüğünün ihlâli”

Yurt dışında ödül alan haberin Türkiye’de ise ceza konusu olduğunu belirten Avcı: “Aynı yazarın yazısı müvekkilin köşesinde paylaşıldığında müvekkile dava açılmıştır. Üstelik müvekkil yazıyı olduğu gibi yayınlamış ve ‘Bakalım bu iddialara ne yanıt verecekler’ diye sormuştur. Salt bu husus bile ifade özgürlüğünün ihlâlidir.”

“Suçlama konusu haber hukuka uygundur”

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Yargıtay’ın yerleşik içtihatlarında, siyasi nitelikteki kişilerin sert eleştirilebileceğine dair kararlar olduğunu hatırlatan Avcı, “AKP Genel Başkanı da siyasi bir kişidir ve bu eleştirilerden muaf değildir. Söz konusu haber ifade özgürlüğü kapsamındadır. Hukuka uygundur ve haber verme sınırları içerisindedir” diyerek Polat’ın beraatini istedi.

“Gazetecinin işi soru sormaktır”

Fatih Polat, savunmasında “Gazetecinin işi soru sormaktır. Soru sormaktan vazgeçilecek olursa gazetecilik yerine getirilemez” dedi.

Kararını açıklayan mahkeme, haberde yer alan ifadelerin kamuoyunun bilgilendirilmesi amacı taşıdığını ve haberin Anayasa’nın 28. maddesinde tanımlanan haber verme özgürlüğü kapsamında olduğunu belirterek Polat’ın beraatine hükmetti.

Kaynak: expressioninterrupted.com , Cansu Pişkin

Exit mobile version