Site icon International Journalists

Çin 3 Amerikan gazetesi için çalışan muhabirlerin basın kartlarını iptal etti

Çin, Wall Street Journal gazetesi için çalışan 3 muhabiri sınır dışı ettikten sonra üç Amerikan gazetesi New York Times, Washington Post ve Wall Street Journal için çalışan muhabirlerin basın kartlarını iptal etti.

Çin, üç ABD gazetesi için çalışan beş Amerikalı gazetecinin çalışma izinlerinin iptal edileceğini açıkladı. Pekin, Trump yönetiminin ABD’deki Çinli medya kuruluşlarına getirdiği sınırlamalara karşılık olarak bu gazetecilerin sınır dışı edileceğini de duyurdu.

Çin Dışişleri Bakanlığı’nın açıkladığı karar Washington Post, New York Times ve Wall Street Journal gazetelerinin muhabirlerini yönelik oldu.

Pekin yönetimi, çalışma izinleri 2020 sonundan önce dolan ABD’li gazetecilerin basın kartlarını 10 gün içinde iade etmelerini istedi.

Çin hükumeti, bu gazetecilerin Çin ana karasında, Hong Kong Özel İdari Bölgesi veya Makau Özel İdari Bölgesi’nde gazeteci olarak çalışmaya devam etmelerine izin verilmeyeceğini bildirdi.

YABANCI MİSYON KATEGORİSİNE ALINDILAR

Üç gazete ayrıca Voice of America ve Time dergisi gibi ‘’yabancı misyon’’ kategorisine alındı. Karar sonrası bu kuruluşlar çalışanları, mali işleri, operasyonları ve ülkedeki taşınmaz mallar ile ilgili Pekin yönetimine bilgi vermek zorunda.

POMPEO: KARARI ESEFLE KARŞILIYORUZ

Karara ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan tepki gecikmedi. Basın toplantısı yapan Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Çin’in kararını esefle karşıladığını söyledi. Pekin’in kararını yeniden gözden geçirmesini umduğunu kaydeden Pompeo, “Koronavirüsün neden olduğu bu güç zamanlarda Çin’in bu kararı dünyayı ve Çin halkını bilgiden yoksun bırakacak’’ dedi.

ABD VE ÇİN ARASINDA MEDYA SAVAŞI

Wall Street Journal gazetesi Şubat ayında Çin’i “Asya’nın gerçek hasta adamı” olarak nitelendirdiği bir köşe yazısı yayımlamış; bunun üzerine Pekin’de çalışan ikisi Amerikalı biri Avustralyalı üç gazetecinin vizeleri iptal edilerek Çin’den sınır dışı edilmişti.

Ardından Mart ayının başında Washington, misilleme olarak Çin Komünist Partisi’nin denetiminde bulunan 5 büyük medya şirketinin ABD’de görev yapan çalışanlarının sayısını 160’tan 100’e indireceğini duyurmuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 2 Mart’ta yaptığı yazılı açıklamada, aralarında Şinhua haber ajansının da yer aldığı 5 Çinli medya kuruluşunun ABD’deki muhabir sayısına sınırlama getirildiğini belirterek, “ABD hükümeti, bugün Çin devletine ait medya kuruluşlarının ABD’deki muhabir sayısına süresiz şekilde sınırlama getirmiştir” ifadesini kullanmıştı.

Bu kapsamda, Çin Halk Cumhuriyeti’ne bağlı Şinhua, People Daily, China Daily, Çin Global Televizyon Ağı ve Çin Uluslararası Radyosu, ülkedeki yabancı diplomatik misyonlara uygulanan koşullar altında faaliyet yürütmesi ve herhangi bir yerde ofis açmak için ABD hükümetinden onay alma zorunluluğu getirilmişti.

Kaynak: boldmedya.com

Exit mobile version