Site icon International Journalists

Cezaevlerinde İnsanlık Dışı Uygulamalar

Türkiye’deki cezaevlerinde insanlar işkenceye varan insanlık dışı uygulamalara maruz kalıyor. Kalabalık koğuşlar, kış soğuğunda yanmayan kaloriferler, çöpe dökülmek zorunda kalınan yemekler, yerde yatan insanlar, farelerin cirit attığı cezaevlerinin varlığı artık bir gerçek.

33 aydır Balıkesir Cezaevi’nde tutuklu bulunan gazeteci Harun Çümen,
insanlık dışı şartlara maruz kaldıklarını belirterek, “Çığlığımızı duyun” çağrısı yaptı

En son tutuklu gazeteci Harun Çümen’in 15 Kasım 2020’den sonra kaleme aldığı 4 sayfalık mektubu, cezaevindeki hak ihlallerini bütün çıplaklığıyla gözler önüne serdi. Çümen’in anlattıkları dehşetli, korkunçtu. İşte tutuklu gazetecinin cezaevi koşullarının anlattığı o mektuptan öne çıkan başlıklar:

Adalet Bakanlığı’nın, Cezaevi ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü, mahpuslara insani yaşam koşullarını sunmak zorundadır. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na göre herkesin yaşama hakkı devlet tarafından koruma altına alınmıştır. Türkiye cezaevlerinde 4 yıl içinde birçok insan hayatını kaybetti. Dört yıldır hiçbir devlet kurumu, yetkililer bunlar gerçek ve doğru olduğuna inanmadı. Gümüşhane Cezaevinde karantina koğuşunda ölü bulunan komiser yardımcısı Mustafa Kabakçıoğlu olayından sonra bakanlık soruşturma başlattı ancak hala bir sonuç çıkmadı. Olayların üstü örtülüyor, hak ihlalleri görmezden geliniyor. Acil önlem alınması ve iyileştirme yapılması şarttır. Adalet Bakanlığı’nı göreve çağırıyoruz.

Exit mobile version