Site icon International Journalists

Campfire 2022: Sürgünde Gazeteci Olmak

Gazeteciler, Almanya’da NRW eyaletinin başkenti Düsseldorf’taki gazetecilik festivali Campfire’da bir araya geldi. Hem kendi sorunlarını hem de gündemdeki konuları konuştular.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, savaşla birlikte yeniden artan mülteci akını ve Avrupa’yı bekleyen enerji krizi gazetecilerin önemli gördüğü gündem başlıklarının üst sıralarında yer aldı.

Türkiyeli gazeteciler, International Journalist Association (IJA) çadırında Türkiye’de basına uygulanan sansürü, hak ihlallerini ve otoriterleşmeyi tartıştı. Festival kapsamındaki oturumda söz alan gazeteci Levent Kenez, geleneksel medyadan sonra sosyal medyanın da kontrol altına alınmaya çalışıldığını söyledi. Gazeteci Cevheri Güven de iktidarın önümüzdeki seçimlerde klasik medyanın yerine sosyal medyanın gücünü kullanmayı planladığını, planın ilk testini de şarkıcı Gülşen olayında yaptığını belirtti.

IJA etkinlik çadırında mülteci gazeteciliğin zorlukları da masaya yatırıldı. Gazeteci İsmail Sağıroğlu moderatörlüğünde sürgün gazeteciler Engin Sağ ve Selahattin Sevi tecrübelerini anlattı.

Festivale katılan Gazeteci Can Dündar ana çadırda illüstratör Mohamed Anwar ile birlikte hazırladıkları “Erdogan – Eine Graphic Novel” adlı çizgi romandan yola çıkarak Cumhurbaşkanı ve AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan yönetimindeki Türkiye’deki ifade ve basın özgürlüğü sorunlarını anlattı.

IJA çadırına festival katılımcıları büyük ilgi gösterdi. Gazeteciler gün boyu IJA’nın standına uğrayarak çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Genç IJA ekibi de IJA’nın gazetecilik faaliyetlerini konuklara anlattı.

Exit mobile version