Site icon International Journalists

BM İnsan Hakları Konseyine “Türkiye’deki ifade özgürlüğü krizini dikkate alın” çağrısı

Uluslararası 18 insan hakları ve ifade özgürlüğü kuruluşu Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’ne bir mektup göndererek Türkiye’de gazetecilere yönelik baskının BM gündemine alınmasını istedi.

İnsan hakları ve ifade özgürlüğü kuruluşu olan Article 19, 3 Eylül’de Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’ne Türkiye’de gazetecilere ve medya kuruluşlarına yönelik devam ettirilen baskılara ilişkin endişelerini ortaya koyan bir mektup gönderdi.

Article 19 mektupta, BM’nin Keyfi Gözaltı Çalışma Grubu’nun, Eylül 2019’da sezon açılışı yapılacak olan İnsan Hakları Kampanyası Vakfı oturumunda üye devletlerden bu duruma müdahale etmesi talebinde bulundu.

Türkiye’de 138 gazeteci ve medya çalışanının tutuklu olduğu bilgisi paylaşılan mektupta birçok gazetecinin temelsiz terörizm suçlamasıyla yargılandığı ifade edildi.

“Türkiye, yükümlülüklerini ihlal ediyor”

Mektubu imzalayan kuruluşlar ayrıca, Türkiye’nin uluslararası insan hakları hukuku yükümlülüklerini ve taahhütlerini ihlal ettiğini vurguladı.

18 insan hakları ve ifade özgürlüğü örgütü tarafından imzalanan mektup, Birleşmiş Milletler’i, ifade özgürlüğüne karşı olarak lanse edilen Türkiye’nin baskıcı halini ele almaya çağırıyor.

Ağustos’ta da harekete geçme çağrısı yapılmıştı

Article 19 Ağustos 2019’da BM’de yine bir sunum yapmış, Türkiye’nin hızla kötüleşen insan hakları karnesine karşı üye devletleri uyarmış ve harekete geçme çağrısı yapmıştı.

Mektuba imza veren kuruluşlar şu şekilde:

Article 19, P24: Platform for Independent Journalism, International Press Institute, IFEX, PEN International, German PEN, Swedish PEN, Danish PEN, English PEN, Norwegian PEN, International Federation of Journalists, European Federation of Journalists, Index on Censorship, European Centre for Press and Media Freedom, Cartoonists Rights Network International, Global Editors Network, Articolo 21, Vienna South East Europe Media Organisation

Mektuba son olarak ise dünya genelinde basın özgürlüğü ihlallerini kurduğu gazeteci ağı ile takip eden CPJ (The Committee to Protect Journalists) destek verdiğini duyurdu.

Exit mobile version